Tembikai limau Jepun membawa kelainan sitrus kepada buah musim panas yang berair

Donna

TOKYO, 12 Julai — Adakah ia tembikai? Adakah ia lemon? Meminjam daripada kedua-duanya, tembikai limau adalah buah hibrid baharu yang telah dibangunkan oleh penyelidik Jepun. Tetapi walaupun baka kacukan ini mungkin kedengaran seperti konsep yang mengejutkan, tanda harganya adalah yang sangat menarik, kerana buah ini bukan dalam jangkauan semua orang.

Tembikai sinonim dengan musim panas. Sama ada sebagai pembuka selera, disertai dengan sekeping ham yang diawet, sebagai pencuci mulut dalam bentuk yang paling ringkas, atau pun sebagai sorbet, rasa buah ini sering dikaitkan dengan hari-hari malas bercuti musim panas, pudar dengan peralihan ke musim gugur.

Tetapi tahun ini, bagaimana pula dengan meletakkan jenis tembikai baharu pada menu? Tembikai lemon berbunyi seperti gabungan yang mengejutkan. Namun, ia wujud di Jepun, di mana penyelidik di pulau Hokkaido, di bahagian utara kepulauan, mengambil masa lima tahun untuk membangunkan varieti hibrid ini. Proses ini menimbulkan buah dengan daging putih yang mempunyai rasa sedikit masam, limau, sambil mengekalkan rasa manis tertentu yang menggembirakan selera. Secara visual, tembikai limau mempunyai kulit licin seperti tembikai dengan warna kuning-hijau.

Buah itu dilancarkan pada penghujung Jun oleh cawangan hortikultur gergasi Jepun Suntory, yang terkenal di seluruh dunia dengan wiski dan ginnya. Keghairahan Jepun terhadap buah sitrus bukanlah rahsia. Kepulauan ini menanam lebih daripada seratus buah sitrus, dan banyak wilayah Jepun mempunyai jenis mereka sendiri.

Malah, lebih mengejutkan daripada kedatangan buah berperisa sitrus yang lain, ialah tanda harga ciptaan! Pengeluaran tembikai lemon sangat terhad, yang tidak dapat tidak menaikkan harganya. Jangkakan untuk membayar lebih ¥3,200 (RM107), atau sekitar AS$23 sekeping. Lebih tidak dijangka, stok sudah habis dijual di banyak kedai serbaneka Jepun, menurut Bunga Suntory.

Jadi, selepas yuzu, sudachi dan tangan Buddha, adakah tembikai limau akan menjadi ramuan Jepun yang mesti ada untuk tukang masak? — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment