6 Telefone OPPO terkini dengan 12GB RAM (Jun 2023)

Donna

OPPO dikenali sebagai pengeluar dengan reka bentuk yang elegan dan kamera yang cantik. Bagaimanapun, apabila pasaran berkembang, OPPO mula mengeluarkan beberapa telefon mudah alih berprestasi tinggi. Beberapa telefon bimbit perdana OPPO juga telah menggunakan 12 GB RAM untuk dapat melakukannya multitasking dan bermain permainan hadir.

Penggunaan RAM yang besar pada Smartphone OPPO ini juga seimbang dengan penggunaan chipset kualiti. Malangnya, tidak semua produk OPPO telah dikeluarkan ke pasaran global. Terdapat beberapa jenis yang hanya dipasarkan untuk pasaran China.

Contohnya ialah barisan Smartphone yang dibincangkan oleh Donna iaitu Smartphone OPPO dengan RAM 12GB terkini. Senarai berikut ialah telefon pintar OPPO dengan 12GB RAM yang dikeluarkan secara global, termasuk yang rasmi di China atau China sahaja. Semak senarai dalam jadual di bawah. Penjelasan terperinci bagi setiap telefon pintar boleh dilihat selepas maklumat spesifikasi.

RM4300 12/512GB

1.OPPO K11x

OPPO K11x
SkrinLCD IPS 6.72 inci
ChipsetQualcomm Snapdragon 695
Ram8gb, 12gb
Ingatan dalaman128GB, 256GB
Kamera108 MP (lebar)

2MP (kedalaman)

BateriLiPo 5000 mAh

Sememangnya, Smartphone RM900 menyokong rangkaian 5G. Contohnya ialah OPPO K11x ini yang dikeluarkan di China pada Mei 2023. Varian Smartphone paling mahal, yang ini mempunyai 12GB RAM dengan storan 256GB, masih dalam julat RM900 (1899 yuan) tepatnya.

SoC yang digunakan oleh OPPO K11x bukan sebarang SoC rawak, iaitu Snapdragon 695. SoC ini bukan sahaja menjamin multitasking dan set tugas harian terasa serta-merta. Sebabnya, potensi prestasi sudah memadai untuk aktiviti permainan mudah alih.

bermain permainan telefon pintar ini lebih menyeronokkan kerana skrin IPS lebar dan menyokong kadar penyegaran yang tinggi pembesar suara stereo, dan bateri 5000 mAh tahan lama. Perkara seterusnya yang menjadi kelebihan untuk OPPO K11x ialah ia masih mempunyai slot microSD dan bicu audio 3.5 mm.

Malangnya, OPPO K11x tidak begitu baik pada bahagian kamera. Sebabnya, dia tidak mempunyai kamera ultrawide. Mod rakaman video 60 fps juga tiada pada kedua-dua kamera belakang dan hadapan. Selain itu, kembar Smartphone OnePlus Nord CE 3 Lite ini belum mempunyai NFC untuk transaksi tanpa tunai.

2. OPPO Reno10

OPPO Reno10
SkrinAMOLED 6.7 inci
ChipsetQualcommSnapdragon 778G
Ram8gb, 12gb
Ingatan dalaman256GB, 512GB
Kamera50 MP (lebar)

8 MP (ultrawide)

32 MP (telefoto)

BateriLiPo 4600 mAh

Ramai orang mungkin jatuh cinta dengan OPPO Reno10. Masalahnya, selain mempunyai penampilan yang menarik, telefon pintar ini mempunyai kebolehan yang hampir sekata dalam banyak aspek. Prestasinya tidak terkecuali, yang dikuasakan oleh SoC Snapdragon 778G kegemaran.

SoC mempunyai prestasi yang stabil. Keupayaannya untuk mengekalkan prestasi tinggi dibantu berkat RAM yang besar sehingga 12 GB. RAM yang besar juga memberikan jangka hayat yang panjang untuk telefon pintar ini. Tidak ada keraguan tentang aspek fotografi. Kamera telefoto dengan zum optik 2x disertakan dalam model ini. Selain itu, semua kamera mempunyai autofokus.

Dengan spesifikasi kamera seperti itu, OPPO Reno10 sangat bersedia jika ia digunakan untuk tujuan penciptaan kandungan. Apa yang lebih menarik tentang telefon pintar ini ialah ia mempunyai NFC pelbagai fungsi dan blaster inframerah. Ciri pertama mungkin sudah diketahui ramai orang.

Walau bagaimanapun, blaster inframerah adalah item yang jarang berlaku untuk Smartphone OPPO. Kewujudan ciri-ciri tersebut membolehkan telefon pintar ini berfungsi sebagai alat kawalan jauh untuk pelbagai jenis peranti elektronik. Sebaliknya, OPPO Reno10 mempunyai satu kelemahan pada bahagian kamera walaupun ia sesuai untuk penciptaan kandungan.

Kelemahannya ialah tiada pilihan rakaman video 60 fps pada kamera hadapan. Video automatik untuk muat naik di Instagram Reels tidak lancar. Satu lagi nota daripada telefon pintar ini ialah ia belum mempunyai pembesar suara stereo. OPPO Reno10 dijual di China dengan harga bermula pada 2499 yuan (sekitar RM1600).

3. OPPO A1

OPPO A1
SkrinLCD IPS 6.72 inci
ChipsetQualcomm Snapdragon 695
Ram8gb, 12gb
Ingatan dalaman256GB
Kamera50 MP (lebar)

2MP (kedalaman)

BateriLiPo 5000 mAh

OPPO memang pandai membuat telefon bimbit yang kelihatan manis. Tidak kira berapa harganya, telefon  yang mereka hasilkan mampu mencuri perhatian pada pandangan pertama. Sebagai contoh, OPPO A1 ini, yang di China berharga bermula pada 2099 yuan (bersamaan dengan RM1400).

Varian warna biru seperti dalam ilustrasi mempunyai kesan yang sejuk. Terdapat juga varian warna oren yang kelihatan premium kerana permukaan penutup belakang menggunakan kulit sintetik. Selain penampilannya yang menarik, OPPO A1 mempunyai prestasi yang boleh dipercayai.

SoC Snapdragon 695 yang digunakannya mampu memberikan prestasi sat-set sat-set apabila membuka aplikasi atau berpindah dari satu aplikasi ke aplikasi yang lain. Peranan RAM besar sehingga 12 GB tidak terlepas daripada keupayaannya yang baik. OPPO A1 juga sesuai sebagai teman menonton wayang.

Sebabnya, skrin IPS yang dia guna tu luas dan ada juga pembesar suara stereo. Jika output pembesar suara stereo tidak stabil, pengguna boleh memasangkannya alat dengar kepada bicu audio 3.5 mm yang dimilikinya. Secara umumnya, OPPO A1 sesuai untuk pengguna kasual yang sesekali ingin bermain permainan.

Ia tidak sesuai untuk mereka yang inginkan telefon pintar dengan keupayaan kamera terbaik. Maklumlah, kamera yang dimiliki oleh OPPO A1 adalah terhad. Begitu juga ciri-ciri yang ada. Lebih khusus, telefon pintar ini tidak mempunyai kamera ultrawide dan tidak mempunyai mod rakaman video 60 fps.

4. OPPO Find X6 Pro

OPPO Find X6 Pro
SkrinLTPO3 AMOLED 6.82 inci
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Ram12gb, 16gb
Ingatan dalaman256GB, 512GB
Kamera50 MP (lebar)

50 MP (ultrawide)

50 MP (telefoto periskop)

BateriLiPo 5000 mAh

Didatangkan dengan sokongan SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, telefon pintar ini sedia memanjakan anda. Selain itu, OPPO Find X6 Pro juga mempunyai kapasiti RAM jumbo. Terdapat varian 12 dan 16 GB tersedia, dengan memori dalaman 256 dan 512 GB. RAM itu sendiri ialah LPDDR5, manakala memori dalaman ialah UFS 4.0.

Sudah tentu, OPPO Find X6 Pro mampu memberikan prestasi maksimum untuk penggunanya. bermain permainan berat pasti mampu, apatah lagi menatal media sosial atau menonton filem.

Sisi menarik OPPO Find X6 Pro juga adalah dalam sektor kamera. Telefon pintar ini mempunyai tiga kanta kamera belakang. Semua kamera dikuasakan perisian daripada Hasselblad untuk menghasilkan gambar yang berkualiti wah.

Sektor bateri OPPO Find X6 Pro juga patut diacungi jempol. Kapasitinya mencecah 5000 mAh, dengan sokongan pengecasan pantas SuperVOOC 100W dan AirVOOC 50W. Tak payah susah-susah tunggu lama-lama semak TELEFON PINTAR.

Malangnya, telefon pintar ini masih belum hadir secara rasmi di pasaran Malaysia. Walau bagaimanapun, OPPO Find X6 Pro sudah tersedia di China. Telefon pintar ini dijual pada harga RM4000 untuk varian 12//256 GB RAM / ROM. Berminat?

5. OPPO Find X6

OPPO Find X6
SkrinLTPO3 AMOLED 6.82 inci
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Ram12gb, 16gb
Ingatan dalaman256GB, 512GB
Kamera50 MP (lebar)

50 MP (ultrawide)

50 MP (telefoto periskop)

BateriLiPo 5000 mAh

OPPO Find X6 juga sangat menarik untuk dibincangkan. Telefon pintar ini menawarkan prestasi pantas berkat kehadiran MediaTek Dimensity 9200 SoC. Sokongan untuk 12 dan 16 GB RAM tersedia pada telefon bimbit reka bentuk moden ini. Tidak lupa, kapasiti memori dalaman telah lega. Anda boleh bergantung pada OPPO Find X6 untuk pelbagai aktiviti. Sudah tentu, bermain permainan sukar untuk menjadi salah seorang daripada mereka.

OPPO Find X6 membawa kecemerlangan dalam sektor kamera. Telefon pintar ini dilengkapi dengan tiga kanta kamera 50 MP di bahagian belakang badan. Salah satunya ialah lensa kamera ultra lebar. Apa yang menarik, OPPO membenamkan ciri khas daripada Hasselblad, serta sokongan daripada kerepek MariSilicon X buat hasil foto maksimum.

Telefon pintar dengan reka bentuk yang elegan ini mempunyai skrin lebar berukuran 6.47 inci, dengan panel AMOLED. Kualiti paparan tidak boleh dipertikaikan. Anda boleh menonton filem kegemaran anda dengan selesa kerana skrin menyokong HDR10+.

Kualiti binaan daripada OPPO Find X6 juga okay. Sudah ada pensijilan IP64, jadi telefon pintar ini mempunyai ketahanan terhadap percikan air dan juga pendedahan kepada habuk. OPPO Find X6 dipasarkan di China pada harga RM3000 untuk varian 12/256GB RAM/memori dalaman.

6. OPPO Reno8 5G

OPPO Reno8 5G
Skrin6.4 inci AMOLED
ChipsetMediaTek Dimensity 1300
Ram8gb, 12gb
Ingatan dalaman256GB
Kamera50 MP (lebar)

8 MP (ultrawide)

2 MP (makro)

BateriLiPo 4500 mAh

OPPO Reno8 5G adalah salah satu telefon pintar daripada OPPO yang dilengkapi dengan kapasiti RAM sehingga 12 GB. Jenis RAM yang digunakan ialah LPDDR4X. Menariknya, kapasiti RAM ini masih boleh diperkembangkan menggunakan ciri Pengembangan RAM sehingga 5 GB. Jika anda membuat pengiraan, OPPO Reno8 5G Smartphone anda akan mempunyai jumlah RAM sehingga 17 GB.

Selain daripada RAM, OPPO Reno8 5G juga menawarkan kapasiti memori dalaman yang agak besar. Jenis memori dalaman yang digunakan ialah UFS 3.1 dengan kapasiti 256 GB. Malangnya, memori dalaman ini tidak boleh dikembangkan lagi. Kerana telefon pintar ini tidak menyediakan slot untuk memasukkan mikroSD.

Walaupun begitu, kapasiti storan ini lebih daripada mencukupi. awak boleh buat multitasking atau bermain permainan lancar dan stabil. Mengenai prestasi, OPPO Reno8 5G bergantung pada cipset daripada MediaTek iaitu Dimensity 1300 dengan GPU Mali-G77 MC9. Gabungan kapasiti storan dan chipset daripada telefon pintar ini sangat menarik, namun terdapat sektor lain yang tidak kurang menariknya iaitu skrin.

OPPO Reno8 5G hadir dengan panel AMOLED 6.4 inci dengan resolusi Full HD Plus. Apa yang menarik ialah tindak balas sentuhan. Terdapat kadar segar semula 90 Hz dengan kadar pensampelan sentuh sehingga 180 Hz. Jika itu tidak mencukupi, OPPO Reno8 5G menyediakan Respons sentuhan ultra sehingga 1000 Hz. Ciri ini sangat menarik untuk pemain permainankerana tindak balas sentuhan akan menjadi lebih pantas dan boleh bertindak balas lebih pantas di dalam juga permainan.

Related Post

Leave a Comment