Tekanan terhadap skuad AS, jurulatih ketika pertahanan kejuaraan Piala Dunia bermula

Donna

AUCKLAND, 21 Julai ― Amerika Syarikat memulakan kempen Piala Dunia menentang Vietnam esok dalam kejohanan yang akan membuktikan ujian muktamad jawatan ketua jurulatih Vlatko Andonovski.

Amerika menikmati kejayaan yang luar biasa di bawah pengurus terdahulu Jill Ellis, yang mengetuai pasukan itu untuk gelaran ketiga dan keempat mereka pada 2015 dan 2019.

Dia mungkin membuktikan tindakan yang sukar untuk diikuti.

Tiada negara pernah memenangi tiga Piala Dunia berturut-turut tetapi peminat AS akan menerima apa-apa daripada pasukan ranking teratas dunia itu.

“Apabila saya mengambil tugas ini empat tahun lalu, tidak diketahui apa yang diharapkan,” kata Andonovski, yang menerima jawatan itu beberapa bulan selepas AS menewaskan Belanda pada final 2019.

“Saya sangat menyedarinya dan saya menyedari tekanan pekerjaan itu dan saya menerimanya dan ia membantu saya. Ia membantu saya dalam persediaan kerana tekanan bertukar menjadi keterujaan.”

Andonovski bergantung pada generasi baru bakat di Australia dan New Zealand, ketika dia mengalu-alukan 14 pemain kali pertama Piala Dunia ke dalam skuad 23 pemain.

Dia gagal dalam kejohanan utama pertamanya sebagai peneraju, bagaimanapun, apabila Amerika memenangi gangsa daripada Sukan Tokyo pada 2021.

“Kami mempunyai gabungan pemain muda, bertenaga, bersemangat dan berpengalaman yang telah melalui perlawanan sukar yang pernah mereka lalui dalam kejohanan besar dan mereka tahu bagaimana untuk memenangi kejohanan besar,” katanya kepada pemberita.

Lawan mereka di Auckland esok, Vietnam, adalah underdog besar-besaran tetapi penyokong AS menjangkakan pengulangan perlawanan pembukaan 2019 mereka – menewaskan Thailand 13-0 – mungkin akan kecewa.

Andonovski sebelum ini berkata hari-hari kemenangan berat sebelah itu sudah lama berlalu dan skuadnya sudah bersedia untuk menghadapi “pasukan Vietnam terbaik yang pernah berada di atas padang”.

Kemenangan mengejutkan New Zealand ke atas bekas juara Norway dalam pembukaan kejohanan adalah peringatan yang jelas bahawa apa-apa boleh berlaku di pentas terbesar bola sepak.

“Kami tidak melihat melepasi perlawanan pertama. Kami tahu bahawa kami mempunyai lawan yang sangat sukar di hadapan kami,” kata Andonovski.

“Kami pastinya akan keluar dengan pasukan yang akan memberi kami peluang terbaik untuk memenangi setiap perlawanan.”

Amerika Syarikat akan menentang Belanda dalam perlawanan kedua Kumpulan E minggu depan di Wellington. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment