Tawaran di atas roda: Harga perumahan mendorong golongan muda Cina ke dalam kehidupan RV

Donna

SHENZHEN, 20 Julai — Dengan dapur terbuka, tab mandi dan piano elektrik, rumah pekerja e-dagang China Twiggy He menjadi iri hati rakan sekerjanya — walaupun ia terletak di tempat letak kereta pejabat mereka.

Van yang dipasang semula berwarna kuning ceria itu, bernama “YOLO” (Anda Hanya Hidup Sekali), memberi He perjalanan dua minit dari katil ke meja, dan telah menjimatkan beribu-ribu yuan sebulan di hab teknologi Shenzhen, salah satu bandar termahal di China.

Lelaki berusia 28 tahun itu adalah salah seorang daripada jumlah anak muda yang semakin meningkat di bandar-bandar utama yang telah melihat sekali pada harga hartanah yang melangit dan mencari pengaturan alternatif.

“Saya mendapati tinggal di RV sangat membebaskan,” Dia, yang berpindah empat bulan lalu, memberitahu AFP.

“Ia tidak memberi saya sebarang kebimbangan untuk membeli rumah atau membuatkan saya rasa saya perlu menetap… Mungkin saya akan berpindah ke bandar baharu dalam beberapa tahun lagi.”

Perbelanjaan bulanannya telah merosot sejak dia menyewa sebuah apartmen, daripada sekitar 2,500 yuan (RM1,573) sebulan kepada 600 yuan, dengan tempat letak kereta hanya 20 yuan sehari.

Dia, bagaimanapun, perlu bergantung kepada kemudahan awam untuk menggunakan tandas.

Twiggy He menunjukkan tab mandi di dalam kenderaan rekreasinya (RV).  — Gambar AFP

Twiggy He menunjukkan tab mandi di dalam kenderaan rekreasinya (RV). — Gambar AFP

Bagi Zhang Xi, yang mula tinggal di RV bersama pasangannya Mei lalu sebelum membuka bengkel pengubahsuaian van, kos adalah faktor pendorong utama.

“Harga hartanah Shenzhen adalah di luar jangkauan orang biasa seperti saya,” katanya kepada AFP.

Tinjauan baru-baru ini oleh institut penyelidikan hartanah mencadangkan nisbah sewa kepada pendapatan Shenzhen telah mencapai sehingga 49 peratus, dan pembelian lebih teruk.

Secara purata, rumah pangsa terpakai memperoleh 65,000 yuan bagi setiap meter persegi — hampir sembilan kali ganda purata gaji bulanan bandar dalam sektor swasta.

Zhang dan isterinya bercadang untuk tinggal di dalam van itu sementara mereka tidak mempunyai anak, menjimatkan kira-kira 3,000 yuan sebulan untuk menyewa dan berulang-alik.

Mereka berharap untuk meletakkan wang itu untuk bayaran muka untuk flat di bandar tingkat bawah.

Dinding van putih milik pekerja pejabat Li Conghui dipenuhi dengan katil dua tingkat, dan lukisan serta gambar anak-anaknya, yang tinggal bersama ibu mereka di bandar lain.

Keluarganya yang lebih luas tidak bersetuju dengan keadaan hidupnya yang tidak konvensional.

“Isteri saya adalah satu-satunya yang tidak menentangnya,” kata Li. “Tetapi yang lain tidak faham dari mana saya datang, mereka fikir ia terlalu luar biasa.”

Li telah bekerja di Shenzhen selama lebih sedekad, tetapi walaupun itu “masih tidak dapat merasakan kekitaan” di bandar itu.

“Apabila saya tinggal di bilik sewa, saya tidak berasa selesa setiap kali pulang,” katanya.

“Tetapi RV berbeza. Apabila saya berada di dalam ruang peribadi ini, saya rasa kepunyaan.”

Zhang bersetuju.

“Ia dirasakan seperti rumah kepada kami,” katanya. “Ia benar-benar tempat milik kami di Shenzhen.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment