Tatu menutup kisah silam yang menyakitkan untuk mangsa pemerdagangan seks AS

Donna

MIAMI, 7 Julai — Banyak tatu membawa makna yang lebih mendalam di belakangnya. Tetapi bagi Emily, “7” di kaki kirinya mewakili mimpi ngeri, penjenamaan yang dikenakan oleh seorang germo.

Dia memaksa semua wanita di bawah kawalannya untuk mendapatkannya, satu amalan biasa dalam kalangan pemerdagang manusia.

Oleh itu, dengan terujanya Emily — bukan nama sebenar — menunggu di rumah tatu di negeri Florida di selatan AS.

Di sinilah peringatan yang menyakitkan selama 17 tahun sebagai mangsa akan diubah menjadi reka bentuk baharu, kali ini pilihannya sendiri: Hati dan salib.

Rumah tatu, dikendalikan oleh tiga wanita, mengambil bahagian dalam program yang dikendalikan oleh Selah Freedom bukan untung, yang memerangi pemerdagangan seks. Inisiatif penyingkiran tatu adalah salah satu daripada banyak perkhidmatan yang ditawarkan kepada wanita dalam perjalanan panjang mereka kembali ke kebebasan.

Semua dah siap. Duduk di dalam bilik yang luas dan terang dengan lukisan berbingkai rama-rama, Emily, 44, melihat “7” untuk kali terakhir.

Artis tatu Charity Pinegar, 40, menjejaki garis jantung dan salib dengan teliti. Transformasi telah bermula.

Pukul, dadah dan putus asa

“Saya percaya bahawa tatu digunakan untuk hampir tidak berperikemanusiaan seseorang,” kata Stacey Efaw, pengarah Selah Freedom.

Dakwat Emily datang pada awal keturunannya ke dunia gelap kerja seks paksa.

“Saya hanya mahu disayangi,” dia mengenang masa kanak-kanaknya yang traumatik, tanpa kasih sayang, yang memusnahkan keyakinan dirinya.

“Walaupun awak mencederakan saya, itu menunjukkan awak mengambil berat. Saya jatuh dalam pelukan semua orang yang salah.”

Salah satunya ialah bekas teman lelakinya. Muda dan jatuh cinta, Emily yakin untuk meninggalkan Florida dan menyertainya di negeri lain, mengimpikan perkahwinan masa depan mereka.

Apabila dia mendapat tahu teman lelakinya seorang germo, sudah terlambat.

Dia memukulnya, dan dia melihat dia memaksa wanita lain untuk melacur. Ia adalah rasa pertama “kehidupan” Emily, sebagaimana mereka yang terselamat dalam pemerdagangan seks memanggilnya.

Emily dapat mencari pekerjaan dan, dengan bantuan keluarganya, melarikan diri sebelum dia memaksanya untuk menjual mayatnya. Tetapi seolah-olah dakwat di kakinya telah menutup nasibnya pula.

Patah hati dan penuh dengan keraguan diri, dia telah diambil kesempatan oleh lelaki ganas lain, yang berjaya mendorongnya ke dalam kerja seks.

Mereka membekalkan dadah, yang dia gunakan untuk melarikan diri sementara daripada realiti yang menyakitkan.

“Saya ketagih dan saya sanggup melakukan apa sahaja yang diminta,” katanya.

6.3 juta mangsa di seluruh dunia

Menurut Pertubuhan Buruh Antarabangsa, kira-kira 6.3 juta orang menjadi mangsa eksploitasi seksual pada 2021 — empat daripada lima daripadanya wanita atau perempuan.

Amerika Syarikat tidak mempunyai angka mengenai isu itu, tetapi pada tahun yang sama menerima 7,500 panggilan ke talian hotline pemerdagangan untuk melaporkan kes penderaan.

Sejak 2011, Selah Freedom telah mengalu-alukan 6,000 wanita melalui pintunya, menawarkan program dua tahun yang merangkumi terapi psikologi, makanan, pakaian, perumahan dan latihan pekerjaan.

Dan tatu cover-up.

Ia boleh mengambil masa untuk wanita menerima bantuan. Breanna Cole, 29, mengetahui tentang Selah Freedom pada 2016, tetapi dia mengambil masa setahun lagi sebelum dia menyertai program itu.

Masa kanak-kanak yang sukar dan bapa yang tidak hadir mendorongnya untuk mencari cinta daripada seorang budak lelaki yang ganas. Dia baru berusia 13 tahun ketika dia mula mengeksploitasinya secara seksual.

Dia tidak akan menjadi yang terakhir.

Dadah, gelandangan dan lebih banyak hubungan eksploitasi seksual diikuti, ingat Cole, yang kini bekerja untuk Selah Freedom.

“Saya bankrap secara rohani. Dan saya tahu bahawa saya perlu mengubah hidup saya, atau saya akan mati, “katanya.

Di tengah-tengah penderaannya, Cole tidak pernah menganggap dirinya mangsa – sesuatu yang hanya dikenalinya semasa terapi.

Ketika itulah dia menyedari bahawa dia layak untuk “diselamatkan” – dan, mungkin, dia boleh membantu wanita lain juga.

Kehidupan baru Emily juga memerlukannya untuk menyesuaikan diri dengan perubahan drastik.

“Agak tidak selesa untuk membiasakan diri dengan seseorang yang menyayangi anda tanpa mengharapkan apa-apa daripada anda,” katanya.

Dia kini sudah berkahwin, mempunyai anak, dan telah berdamai dengan keluarganya.

Tetapi perjalanannya ke kehidupan baru belum selesai.

‘Sekarang saya hidup’

Pinegar, artis tatu, mengisi garis besarnya dengan dakwat gelap. Pennya menusuk kulit Emily.

Semasa membuat tatu kepada pekerja Selah Freedom, Pinegar mengetahui tentang penggunaan tatu oleh pengedar — dan jenayah seperti itu berlaku begitu dekat dengan rumah. Kini, dia berbangga dapat membantu organisasi bukan untung melawan balik.

Pinegar menghabiskan kerjanya. Dia menepuk tatu itu dengan kain kasa, dan menutupnya dengan bungkus plastik.

Emily kelihatan gugup, seolah-olah “7” mungkin masih ada.

Selepas jeda, dia berkata: “Saya rasa saya telah mati dan sekarang saya masih hidup.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment