Tasik Kanada-sifar untuk zaman Anthropocene

Donna

TORONTO, 12 Julai — Para saintis semalam menetapkan sebuah badan air kecil berhampiran Toronto, Kanada sebagai sifar tanah untuk Anthropocene, zaman geologi yang dicadangkan ditakrifkan oleh kesan besar dan ketidakstabilan manusia terhadap planet ini.

Sedimen berlapis di dasar Tasik Crawford — dicampur dengan mikroplastik, penyebaran abu terbang oleh minyak dan arang batu yang terbakar, dan sisa letupan bom nuklear — adalah satu-satunya tempat simpanan bukti terbaik yang terdapat dalam sejarah Bumi yang baharu dan mencabar. bermula, ahli-ahli Kumpulan Kerja Anthropocene membuat kesimpulan.

“Data menunjukkan perubahan yang jelas dari pertengahan abad ke-20, mengambil sistem Bumi melampaui batas normal Holocene”, zaman yang bermula 11,700 tahun lalu ketika zaman ais terakhir berakhir, ahli kumpulan kerja Andy Cundy, seorang profesor di Universiti Southampton, memberitahu AFP.

Selepas bertahun-tahun berbincang, tasik Kanada dipilih daripada 12 tapak calon di seluruh dunia — termasuk tasik lain, terumbu karang, teras ais dan teluk lautan di Jepun — sebagai apa yang dipanggil lonjakan emas Anthropocene. “Enapan yang ditemui di dasar Tasik Crawford menyediakan rekod indah perubahan alam sekitar baru-baru ini sejak ribuan tahun yang lalu,” kata pengerusi kumpulan kerja Simon Turner, seorang profesor di University College London.

“Keupayaan ini untuk merekod dan menyimpan maklumat ini dengan tepat sebagai arkib geologi yang boleh dipadankan dengan perubahan persekitaran global yang bersejarah.”

Perubahan tersebut pada masa ini dipamerkan secara dramatik: minggu lepas adalah yang paling hangat dalam rekod global. Kebakaran hutan di luar kawalan telah melanda Kanada selama berbulan-bulan, manakala AS dan China menghadapi panas, banjir dan kemarau yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada masa yang sama.

Manusia telah membakar begitu banyak bahan api fosil sehingga kepekatan CO2 yang memanaskan planet, sementara itu, telah meningkat separuh.

Suhu permukaan laut telah mencecah paras tertinggi baru dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dan ais laut Antartika bulan lepas adalah 17 peratus di bawah rekod rendah sebelumnya untuk bulan Jun.

‘Pecutan Hebat’

Bulan lalu saintis melaporkan bahawa begitu banyak air telah dipam dari takungan bawah tanah sehingga Kutub Utara geografi Bumi telah beralih hampir lima sentimeter setahun.

Menurut peraturan Suruhanjaya Stratigrafi Antarabangsa (ICU), yang pada tahun 2009 memberi mandat kepada pasukan ahli geologi untuk menilai bukti untuk Anthropocene, mesti ada “penanda utama” segerak untuk sempadan yang dicadangkan yang boleh dikesan dalam rekod geologi hampir. mana-mana sahaja di planet ini.

Untuk Anthropocene, plutonium dibuang oleh ujian bom hidrogen memberikan “cap jari global”, jelas Cundy.

“Penanda paling jelas untuk satu tahun – yang memberikan syot kilat yang mendadak dan berkesan serta-merta – ialah plutonium, kerana terdapat sedikit daripadanya secara semula jadi.”

Ini bermakna 1952 – apabila Amerika Syarikat mula meletupkan bom hidrogen yang besar di Kepulauan Marshall sebagai ujian – boleh menjadi tahun sempadan Anthropocene, katanya.

Letupan bom atom yang lebih kecil sebelum itu meninggalkan kebanyakan kesan serantau.

Peningkatan mendadak, kayu hoki merentasi sedozen penanda impak manusia yang semakin meningkat—termasuk penduduk, penggunaan air, pelepasan gas rumah hijau dan kehilangan hutan — berkumpulan sekitar pertengahan abad ke-20 bersamaan dengan apa yang dipanggil oleh saintis sebagai Pecutan Hebat.

“Zaman manusia” yang pertama kali dicadangkan pada tahun 2002 oleh kimia Nobel Paul Crutzen diterima secara meluas dalam sains sebagai realiti, tetapi menghadapi halangan yang menggerunkan untuk pengesahan rasmi oleh penjaga pintu garis masa geologi rasmi Bumi bagi eon, era, tempoh dan zaman, seperti Jurassic dan Cretaceous.

Para saintis pada sidang akhbar untuk mengumumkan Crawford Lake berkata mereka berharap keputusan itu akan menggalakkan orang ramai berfikir dengan lebih mendalam tentang tanggungjawab mereka terhadap planet ini.

Francine McCarthy, seorang profesor di Universiti Brock yang telah mengetuai penyelidikan ke dalam Tasik Crawford, berkata ia bukan kali pertama manusia telah mempengaruhi pengaruh mereka di tasik.

“Tetapi tidak ada satu pun anjakan yang segerak secara global dalam cara bumi berkelakuan sehingga Pecutan Besar pada pertengahan abad ke-20 ini,” katanya, sambil menambah ia menandakan titik kritis apabila “sistem Bumi tidak lagi berkelakuan seperti yang dilakukannya. selama 11,700 tahun”.

Pengesyoran mesti diluluskan melalui undian majoriti besar dua jawatankuasa berasingan sebelum pengesahan akhir oleh Kesatuan Sains Geologi Antarabangsa (IUGS).

Ketua badan-badan itu setakat ini telah menyatakan keraguan yang tajam terhadap Anthropocene, kebanyakannya atas alasan teknikal.

“Undi dalam kumpulan kerja adalah pada langkah rutin di peringkat paling rendah,” kata Setiausaha Agung IUGS Stanley Finney kepada AFP.

Kumpulan kerja itu masih belum menyerahkan syor terakhirnya kepada Suruhanjaya Stratigrafi Antarabangsa, katanya.

“Hanya selepas itu ia boleh diberikan semakan rakan sebaya, dan bukti serta hujah benar-benar dinilai,” kata Finney. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment