Tapir Malaya berenang merentasi Tambak, berakhir di Singapura

Donna

KUALA LUMPUR, 24 Julai — Seekor tapir Malaya yang dikesan di Singapura pada Sabtu berkemungkinan telah berenang dari Malaysia ke republik itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Penyelidikan dan Pendidikan Keprihatinan Haiwan (Acres) Kalai Vanan Balakrishnan berharap tapir itu akan menemui jalan kembali.

Jika gagal, ia akan dihantar pulang ke Malaysia jika ia ditangkap, The Straits Times dipetik Kalai sebagai berkata.

Menurut Kalai, pasukan penyelamat hidupan liar Acres telah menerima panggilan mengenai kejadian itu. Pada masa pasukan mereka tiba, tapir “masuk semula ke dalam laut dan diharapkan menemui habitat yang sesuai di kawasan asalnya”.

Kehadiran spesies terancam itu di Punggol Park Connector telah diserlahkan oleh pengguna Facebook Richard Seah dalam kumpulan Singapore Wildlife Sightings di mana dia menyifatkan mamalia herbivor itu “saiz babi besar”.

Seah berkata, dia tidak berjaya mengambil sebarang gambar kerana tapir terlalu laju manakala rakaman video daripada kamera GoPro miliknya kabur.

“Ia sangat malu dan melarikan diri,” katanya.

Seorang lagi ahli kumpulan itu, MC Wai, bagaimanapun lebih bertuah kerana dia sempat melihat sekilas tapir itu sebelum melaporkannya kepada Lembaga Taman Negara.

Dalam videonya, bahagian belakang tapir itu dapat dilihat ketika ia berjoging di sepanjang jalan.

Ini bukan kali pertama tapir dilihat di Singapura dengan petik terbaharu pada 2016 di mana ia dilihat di Changi.

Tags

Related Post

Leave a Comment