Tanda-tanda era manusia, daripada kejatuhan nuklear kepada mikroplastik

Donna

PARIS, 11 Julai — Ketika saintis membuat kes bahawa manusia secara asasnya telah mengubah planet ini cukup untuk menjamin zaman geologi kita sendiri, persoalan lain timbul: Adakah terdapat apa-apa yang tidak disentuh oleh kehadiran manusia?

Gas rumah hijau yang melambung tinggi, mikroplastik di mana-mana, “bahan kimia selama-lamanya”, pergolakan global haiwan, malah telefon bimbit lama dan tulang ayam – semuanya telah dikemukakan sebagai bukti bahawa dunia memasuki Anthropocene, atau era manusia, pada pertengahan abad ke-20.

Jan Zalasiewicz, ahli geologi British yang mempengerusikan Kumpulan Kerja Anthropocene selama lebih sedekad, berhenti seketika apabila ditanya sama ada terdapat mana-mana di Bumi yang tidak mempunyai tanda-tanda pengaruh manusia.

“Sukar untuk memikirkan tempat yang lebih terpencil” daripada glasier Pulau Pine di Antartika, Zalasiewicz memberitahu AFP.

Namun apabila saintis menggerudi jauh di bawah ais glasier beberapa tahun lalu, mereka menemui kesan plutonium.

Ia adalah akibat daripada ujian senjata nuklear yang bermula pada tahun 1945, meninggalkan kehadiran radioaktif tidak seperti sebelum ini.

Zalasiewicz berkata radionuklid ini mungkin mewakili “isyarat paling tajam” untuk menandakan permulaan zaman Anthropocene 70 tahun lalu.

Tetapi “terdapat banyak pilihan untuk dipilih,” tambahnya.

Hari ini, Kumpulan Kerja Anthropocene dijangka mengumumkan pilihannya untuk lokasi “pancang emas” zaman itu, memilih tapak yang paling jelas mewakili banyak cara manusia telah mengubah dunia.

Walau bagaimanapun, pengumuman itu tidak akan menjadikan Anthropocene sebagai unit masa geologi rasmi buat masa ini, kerana ahli geologi dunia terus menyaring bukti.

Berat kemanusiaan

Satu lagi kad panggilan utama Anthropocene mungkin tidak mengejutkan: Lonjakan pesat karbon dioksida dan gas rumah hijau lain yang memanaskan dunia.

Banyak perkara berubah “sebaik sahaja manusia membangunkan teknologi untuk menarik cahaya matahari yang berfosil – dalam bentuk minyak, arang batu dan gas – keluar dari tanah,” kata Zalasiewicz.

Manusia telah menggunakan lebih banyak tenaga sejak tahun 1950 daripada yang digunakan dalam 11,700 tahun sebelum era Holosen, saintis Anthropocene telah menunjukkan.

Kuasa baru ini digunakan untuk menguasai dunia dengan cara yang tidak mungkin sebelum ini. Kedua-dua tanah dan haiwan telah dikerahkan untuk memberi makan kepada populasi manusia yang meletup.

Manusia dan ternakan mereka membentuk 96 peratus daripada biojisim semua mamalia darat di planet ini, dengan mamalia liar mewakili hanya 4 peratus, para penyelidik menganggarkan pada 2018.

Ayam pasar raya, dibiakkan oleh manusia untuk membesar jauh lebih besar daripada semula jadi, menyumbang dua pertiga daripada biojisim semua burung, kata Zalasiewicz.

Manusia juga merombak spesies di seluruh dunia, memperkenalkan spesies invasif seperti tikus ke pulau Pasifik yang paling terpencil sekalipun.

Technofossils, bahan kimia selama-lamanya

Pada tahun 2020, penyelidik menganggarkan bahawa jisim semua objek yang dibuat oleh manusia kini telah melebihi berat semua makhluk hidup di planet ini.

Para penyelidik Anthropocene memanggil objek ini “technofossils”.

Generasi telefon bimbit yang berturut-turut, yang begitu cepat menjadi usang, hanyalah satu contoh technofossil yang akan “menjadi sebahagian daripada rekod Anthropocene,” kata Zalasiewicz.

Cebisan plastik yang lebih kecil dipanggil mikroplastik telah dikesan di puncak tertinggi di planet ini dan di dasar lautan yang paling dalam.

Bahan yang dipanggil PFAS atau “bahan kimia selama-lamanya,” yang dicipta untuk produk seperti alat memasak tidak melekat, juga semakin dikenal pasti di seluruh dunia.

Racun perosak, baja, peningkatan tahap nitrogen fosforus, malah rangka manusia yang tertimbus — senarai penanda Anthropocene yang berpotensi diteruskan.

Para saintis mengatakan bahawa beratus-ratus ribu tahun ke depan, semua penanda ini akan dipelihara dengan jelas untuk memberi nenek moyang masa depan kita – atau mana-mana makhluk lain yang ingin melihat – gambaran tentang era manusia ini.

Tetapi apakah yang akan dilihat oleh ahli geologi masa depan ini akan berlaku seterusnya?

“Salah satu isyarat yang anda ingin lihat dari Anthropocene ialah manusia bertindak balas dengan cara yang positif,” kata Mark Williams, ahli paleontologi British dan ahli Kumpulan Kerja Anthropocene.

Rekod fosil belum lagi menunjukkan kepupusan besar-besaran, tetapi satu “kini sangat sukar,” katanya kepada AFP.

“Kami pergi dua hala dari sini,” tambahnya.

Jadi adakah tempat tinggal di Bumi yang tidak mempunyai cap jari manusia?

Para saintis bersetuju bahawa satu-satunya tempat seperti itu mungkin berada di suatu tempat di bawah ais di Antartika.

Tetapi jika tiada apa-apa perubahan, kepingan ais ini akan cair secara berterusan oleh pemanasan global, Zalasiewicz memberi amaran. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment