Taman tema membuat percikan dengan dunia air mereka sendiri

Donna

LONDON, 28 Jun — Dengan musim panas kini tiba, banyak taman tema mempertaruhkan pengalaman yang menyegarkan, dengan slaid yang menawarkan keseronokan seperti roller coaster. Taman air menjadi destinasi tersendiri, menawarkan cara baharu untuk menikmati tarikan riadah, seperti Europa-Park di Jerman.

Buat pertama kali dalam hampir 50 tahun, taman tema Europa-Park di Rust, Jerman, mengalu-alukan enam juta pelawat pada 2022. Pencapaian yang membanggakan hanya dua tahun selepas bermulanya wabak Covid-19. Kejayaan ini adalah hasil daripada pelaburan besar untuk menawarkan pengunjung pengalaman yang sentiasa dikemas kini.

Sejurus sebelum pandemik Covid-19, Europa-Park sibuk membina semula kawasan Scandinavianya, yang telah musnah akibat kebakaran, dan menubuhkan hotel muzium Kronasar empat bintang bertemakan pengembara dan penjelajah yang hebat. Tetapi tarikan itu juga merasmikan projek terbesarnya lagi: taman air yang dipanggil Rulantica — gabungan Rust (kampung halaman Europa-Park) dan Atlantik.

Bajet sebanyak €180 juta (RM919 juta) telah diperuntukkan untuk pelancaran projek gergasi 450,000 meter persegi ini. Dan sementara pelawat masih boleh menunggu dalam barisan dan membeli-belah untuk snek dan sandwic seperti di zon lain taman tema, di sini, pengalaman itu dinikmati dalam pakaian renang.

Pengalaman air digital

Bilangan pelawat rekod tahun lalu di Europa-Park sebahagiannya disebabkan oleh lawatan ke Rulantica, yang mendapat manfaat daripada tiket kemasukannya sendiri. Pelawat Perancis yang melintasi sempadan Jerman menyumbang 25 peratus daripada pelanggan taman tema berasaskan Rust, angka yang meningkat kepada 30 peratus untuk Rulantica.

Dan sama seperti taman tema mesti terus berinovasi untuk memastikan peminat kembali, destinasi akuatik yang dikendalikan oleh keluarga Mack — pemilik Europa-Park — terus berkembang pesat. Awal tahun ini, sebagai contoh, gelongsor kelajuan terbesar di Eropah dibuka di taman itu. Anda perlu mendaki ke ketinggian 30 meter untuk melancarkan diri anda ke bawah salah satu daripada lapan pelongsor berwarna-warni pada slaid ini, yang merupakan tambahan terbesar sejak pembukaan Rulantica. Pada tahun 2020, walaupun terdapat pandemik, taman air itu membuka “teater menyelam” pertama di dunia, pengalaman snorkeling berasaskan VR.

Mengundi taman tema terbaik dunia sebanyak lapan kali, Europa-Park telah menunjukkan kepakarannya dalam menjadikan taman tema sebagai perniagaan yang berkembang pesat. Tetapi bukan sahaja di Jerman projek berasaskan air menjadi agenda.

Futuroscope Perancis memberitahu ETX Studio bahawa ia telah memulakan dasar pelaburan yang luas untuk menjadi “resort yang benar”, termasuk hotel bertema. Walaupun €300 juta telah dianggarkan untuk pembinaan tarikan dan hotel baharu antara 2020 dan 2025, taman itu, yang sentiasa bergantung pada pengalaman deria untuk membina pengalaman pelawatnya, merancang untuk memasang taman air dalaman.

“Ia akan menawarkan pengalaman akua-digital seperti yang tiada tempat lain, dianjurkan di sekitar tiga zon: zon kanak-kanak, zon keseronokan dengan lapan slaid dan zon rendaman yang menggabungkan unjuran imej di atas air,” jelas Laure Mosseron, pengarah pemasaran Futuroscope. Sama seperti di Rulantica, akan ada tiket berasingan untuk bahagian taman ini.

Malah Disneyland sedang berfikir untuk mengambil risiko. Taman yang berpangkalan di California di Anaheim melancarkan Mei lalu projek untuk mereka bentuk semula Paradise Pier Hotel, yang akan disepadukan ke dalam kompleks bertemakan Pixar hit Finding Nemo. Ikan badut yang paling terkenal di dunia akan menjadi bintang zon baharu ini, yang akan menampilkan gelongsor sepanjang 40 meter.

Walaupun pelbagai tarikan akuatik baharu ini adalah inovatif dan memikirkan semula konsep perjalanan taman tema, idea untuk memasang gelongsor air di taman rekreasi jenis ini bukanlah sesuatu yang baharu.

Di Belgium dan di wilayah Rhône-Alpes di Perancis, taman hiburan Walibi telah menampilkan gelongsor air untuk beberapa waktu sekarang. Di Belgium, Aqualibi telah wujud sejak 1986! Sambungan seluas hampir 1,000 meter persegi akan dibuka menjelang akhir tahun ini. Slaid generasi baharu, dikuasakan oleh teknologi pendorong jet air, akan menjadi antara ciri baharu untuk dicuba oleh pengunjung. Belgium adalah pendahulu dalam bidang ini, seperti Sepanyol, dengan Taman Siam di Tenerife di Kepulauan Canary.

Tetapi Dubai yang telah menjadi destinasi paling diidamkan di dunia untuk taman airnya yang berjaya. Laman web ini juga digunakan sebagai alat promosi oleh lembaga pelancongan destinasi. Pusat peranginan Atlantis yang legenda, sebagai contoh, mempunyai taman air terbesar di dunia, di mana gelongsor menghantar perenang paling berani ke dalam kolam yang dipenuhi ikan yu! — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment