Tahap tekanan lebih tinggi di India sejak wabak Covid-19

Donna

NEW DELHI, 5 Julai — Pandemik ternyata memberi kesan kepada kesihatan mental, sekurang-kurangnya dalam jangka pendek. Tetapi lebih rumit untuk menentukan sama ada fenomena itu menjejaskan semua populasi di seluruh dunia, dan sama ada kesannya boleh bertahan dalam tempoh yang lebih lama. Menurut laporan baharu, India telah dilanda teruk, dengan peningkatan sakit kepala yang dikaitkan secara langsung dengan tahap tekanan, yang telah meningkat sejak permulaan wabak itu.

Selalunya dianggap sebagai salah satu isu kesihatan awam utama pada zaman kita, bersama-sama dengan gaya hidup yang tidak aktif, kemerosotan kesihatan mental adalah sedemikian rupa sehingga pada tahun 2022, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyeru “pembuat keputusan dan penyokong kesihatan mental untuk meningkatkan komitmen dan tindakan untuk mengubah sikap, tindakan dan pendekatan kepada kesihatan mental, penentunya dan penjagaan kesihatan mental.” Dalam laporan yang sama, pihak berkuasa kesihatan global mengingatkan bahawa, pada 2019, iaitu, sebelum wabak, hampir satu bilion orang hidup dengan gangguan mental, termasuk 14 peratus remaja, dan tahap kemurungan dan kebimbangan melonjak lebih daripada 25 peratus pada tahun pertama pandemik Covid-19 sahaja.

Tekanan kerja dan masalah kewangan

Laporan baharu yang dijalankan oleh HANSA Research untuk Saridon, jenama ubat dari bahagian Kesihatan Pengguna Bayer di India, mendedahkan bahawa negara paling ramai penduduk di dunia itu tidak terlepas daripada trend yang membimbangkan ini — sebaliknya. Lebih 5,310 orang berumur antara 22 dan 45 dari 20 bandar telah ditemu bual untuk kajian itu, yang melaporkan bahawa 93 peratus responden yang mengalami sakit kepala melaporkan peningkatan ketara dalam sakit kepala, dikaitkan dengan tahap tekanan yang tinggi. Penemuan ini harus dilihat dalam konteks angka lain: satu daripada tiga orang yang ditinjau menganggap diri mereka lebih tertekan selepas wabak, walaupun punca yang disebut oleh panel tidak (semua) dikaitkan secara langsung dengan isu kesihatan.

Antara faktor tekanan yang disebut oleh mereka yang dikaji, masalah kewangan dan tekanan kerja berada di puncak senarai, bagi mereka yang bekerja dan tidak bekerja. Seterusnya masalah kesihatan dan konflik keluarga, yang juga merupakan faktor tekanan bagi panel tinjauan. “Penemuan ini menyerlahkan keperluan untuk strategi pengurusan tekanan yang berkesan dalam dunia pasca-pandemi,” jelas para penyelidik dalam siaran berita. Tahap tekanan telah meningkat sebanyak 12 peratus dan 13 peratus dalam kumpulan umur 26-35 dan 36-45 masing-masing, berbanding tempoh pra-pandemi, dan kumpulan umur 26-35 dianggap generasi paling tertekan (87 peratus). ).

Mumbai ialah “ibu kota sakit kepala” India

Walaupun tekanan membawa kepada peningkatan sakit kepala, ia juga boleh menjejaskan perhatian. Hampir 40 peratus responden mengatakan, sebagai contoh, bahawa mereka mendapati lebih sukar untuk menumpukan perhatian sepenuhnya pada tugas harian, dan hampir separuh mengatakan bahawa pengurangan beban kerja – sama ada dikaitkan dengan tanggungjawab profesional atau kerja rumah – akan membantu memulihkan masalah ini.

Antara penemuan lain laporan itu, para penyelidik menyatakan bahawa Mumbai dianggap sebagai “modal sakit kepala” negara. Walau apa pun, ia adalah satu-satunya bandar utama (bandar peringkat 1) di mana insiden sakit kepala melebihi 90 peratus, lebih awal daripada Chennai (89 peratus). Bandar peringkat 2 termasuk Ahmedabad dan Bhubaneswar, di mana tidak kurang daripada 99 peratus penduduk mendakwa mengalami sakit kepala. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment