Tahap prestasi Wei Chong-Kai Wun masih belum konsisten, kata pengarah kejurulatihan BAM

Donna

KUALA LUMPUR, 27 Jun — Juara beregu lelaki Terbuka Taiwan Man Wei Chong-Tee Kai Wun masih belum mencapai tahap prestasi yang diminati peminat untuk dilihat dalam setiap kejohanan, walaupun pasangan itu berjaya mempertahankan kejuaraan pada Ahad dan berjaya final Masters Malaysia.

Pengarah Kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Rexy Mainaky sedar peminat menaruh harapan yang sangat tinggi terhadap pasangan itu terutama selepas muncul naib juara Malaysia Masters namun pasangan itu mengalami penyingkiran awal yang mengecewakan pada dua kejohanan berikutnya iaitu Terbuka Singapura dan Terbuka Indonesia.

“Bagi saya ia hanya logik kerana prestasi mereka di Masters Malaysia bukanlah satu kebetulan, kerana mereka menewaskan beberapa pasangan terbaik dunia dan mara ke final di mana mereka hampir terlepas kejuaraan.

“Justeru, mereka ada kemampuan dan kemampuan, cuma kurangnya tanggungjawab untuk memenuhi harapan peminat,” katanya kepada pemberita selepas sesi latihan di sini hari ini.

Bagaimanapun, Rexy berpuas hati dengan semangat juang Wei Chong-Kai Wun yang berjaya membalas dendam kekalahan mereka pada Terbuka Singapura 2023 dan Terbuka Indonesia 2023 kepada pasangan Taiwan Lu Ching Yao-Yang Po Han apabila kedua-dua pasangan itu bertemu pada perlawanan akhir. Terbuka Taiwan.

Rexy berharap pasangan ini dapat cemerlang dalam pertandingan peringkat lebih tinggi seperti kejohanan Super 500, 750 dan 1000 BWF agar setanding dengan semua pasangan teratas dunia.

Bekas pakar beregu dari Indonesia itu turut kagum dengan sambutan yang diredam daripada Wei Chong-Kai Wun selepas dinobatkan sebagai juara Terbuka Taiwan 2023.

“Wei Chong-Kai Wun sedar tahap mereka dan tidak mahu terlalu yakin atau memberi tekanan yang tidak perlu kepada diri mereka sendiri. Mereka mesti membuktikan diri mereka sendiri,” katanya.

Sementara itu, Rexy berharap tiga pasangan di bawah kendaliannya dapat menembusi 20 pasukan teratas dunia menjelang akhir tahun ini.

Berdasarkan ranking dunia BWF yang dikeluarkan setakat 20 Jun, hanya juara bertahan dunia Aaron Chia-Soh Wooi Yik berada di peringkat teratas — tempat keempat — manakala pasangan profesional negara Ong Yew Sin-Teo Ee Yi berada di tempat keenam.

Tambahnya, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani yang dipertemukan semula selepas berpisah seketika akibat perselisihan faham antara mereka, turut melaungkan laungan untuk mencapai kedudukan 20 teratas, kerana mereka kini naik ke tangga ke-35.

“Kami berharap Sze Fei-Nur Izzuddin dapat menjulang kejuaraan Terbuka Amerika Syarikat 2023 yang akan diadakan dari 11-16 Julai, bagi meningkatkan ranking mereka,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment