Switzerland memburukkan penampilan sulung Piala Dunia Filipina dengan kemenangan 2-0

Donna

DUNEDIN (New Zealand), 21 Julai ― Switzerland membuat permulaan kemenangan dalam kempen Piala Dunia Wanita mereka dengan kemenangan 2-0 ke atas pasukan pertama Filipina di Stadium Dunedin hari ini, hasil sepakan penalti Ramona Bachmann pada separuh masa pertama dan percubaan jarak dekat Seraina Piubel.

Pasukan Inka Grings dihadiahkan penalti oleh VAR selepas pemain tengah Coumba Sow ditangkap oleh but sesat daripada Jessika Cowart di dalam kotak pada lewat separuh masa pertama, dengan penyerang Bachmann dengan tenang merembat bola melepasi penjaga gol Olivia McDaniel.

Filipina, yang dibimbing oleh bekas pengurus Matildas, Alen Stajcic, mencipta sejarah apabila mereka menjadi pasukan pertama dari negara mereka – lelaki atau perempuan – muncul di peringkat akhir kejohanan bola sepak global.

Dan mereka dinafikan gol pembuka awal apabila serangan pemain tengah Katrina Guillou diketepikan kerana ofsaid.

Ana-Maria Crnogorcevic, penjaring terbanyak Switzerland dan pemain paling banyak beraksi, merembat dari jarak dekat sebelum sepakan penalti Bachmann meletakkan mereka di hadapan.

Switzerland menguasai separuh masa kedua dan sepatutnya menggandakan pendahuluan menerusi pemain tengah Piubel, yang meledak gol pada minit ke-64 selepas McDaniel menafikan Crnogorcevic dan Sow.

Terdapat banyak tempat duduk kosong di stadium berkapasiti 30,000 hari ini, walaupun Fifa memberikan 20,000 tiket percuma untuk perlawanan di Auckland, Hamilton, Wellington dan Dunedin di tengah-tengah kebimbangan mengenai kadar jualan yang perlahan di New Zealand.

Switzerland mendahului Kumpulan A menerusi perbezaan gol mengatasi tuan rumah bersama New Zealand, yang menewaskan Norway 1-0 pada Khamis. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment