‘Swifties’ Filipina berduyun-duyun ke rancangan Taylor Sheesh

Donna

MANILA, 8 Julai — Beribu-ribu peminat tegar Taylor Swift menjerit pada hari Jumaat ketika seorang ratu seret Filipina yang menyamar sebagai megabintang muzik Amerika mendabik dada di atas pentas di pusat beli-belah Manila.

Bagi kebanyakan “Swifties” Filipina, sebagaimana peminat Taylor Swift dipanggil, ini adalah yang paling hampir dengan penyanyi “The Eras Tour” itu selepas Filipina diketepikan dari pusingan Asia tahun depan.

Ketika peminat di seluruh rantau berlumba-lumba pada hari Jumaat untuk mendapatkan tiket untuk enam pertunjukannya di Singapura, satu daripada dua persinggahan di Asia, Swifties Filipina berpusu-pusu ke pusat membeli-belah untuk melihat perkara terbaik seterusnya: Taylor Sheesh.

Memakai rambut palsu berambut perang panjang dan gaun berlabuci emas dan berjumbai, Sheesh berkilauan di atas lantai sambil meniru gerakan tarian Swift dan lagu yang disegerakkan bibir dari tahun 2010nya. Cakap Sekarang album.

Kebanyakan peminat muda menyanyi bersama-sama dengan lirik yang pertama kali mereka dengar semasa kanak-kanak, melantun ke atas dan ke bawah semasa penggambaran dengan telefon pintar mereka.

“Saya suka tulisannya dan lagu-lagunya,” kata Daphne Ayuste, 21, selepas bergambar dengan teman lelakinya di hadapan potongan kadbod Swift.

Peminat mula beratur dalam cuaca panas tropika lebih empat jam sebelum konsert Jumaat meraikan pelancaran rakaman semula Swift Cakap Sekarang album.

Ramai yang memakai ikat kepala telinga kucing yang memaparkan wajah Swift dan warna ungu padan dengan pakaiannya pada kulit album.

Seorang peminat membawa gambar berbingkai yang menggambarkan Swift sebagai Perawan Maria.

Sheesh, yang nama sebenarnya Mac Coronel, mula menyamar sebagai Swift pada 2017.

Wanita berusia 28 tahun itu telah menyaksikan popularitinya meledak di Filipina selepas rakaman dia membuat persembahan The Eras Tour versi sendiri pada Mei menjadi tular.

“Dia sangat popular di sini,” Coronel memberitahu AFP di belakang pentas, menggambarkan Filipina sebagai “negara Taylor”.

“Kita semua tahu bahawa (untuk) setiap situasi… sentiasa ada lagu Taylor Swift,” katanya.

‘Sentiasa Swiftie’

Di Singapura pada hari Jumaat, beratus-ratus peminat Taylor Swift berbaris di pejabat pos di seluruh negara bandar beberapa jam sebelum tiket mula dijual kepada orang ramai.

Ramai peminat, kebanyakannya anak muda, telah beratur semalaman untuk mendapatkan tempat utama, membawa makanan, tikar dan kerusi lipat.

Dengan 338,000 tempat duduk untuk dimenangi di Singapura, ramai Swifties di seluruh rantau ini kecewa dan merayu di media sosial supaya lebih banyak negara Asia dimasukkan ke dalam jelajah itu.

Pemimpin Parti Move Forward Thailand Pita Limjaroenrat — yang sedang mendapatkan sokongan daripada parlimen minggu depan untuk menjadi PM seterusnya — melayari media sosial untuk mengisytiharkan dia adalah Swiftie dan menggesa penyanyi itu mengadakan konsert di Bangkok.

“Hei Taylor! Peminat tegar awak. Btw, Thailand kembali ke landasan untuk menjadi demokratik sepenuhnya selepas anda terpaksa membatalkan kali terakhir kerana rampasan kuasa. Rakyat Thai telah bercakap melalui pilihan raya dan kami semua berharap untuk mengalu-alukan anda ke negara kita yang indah ini! Datang dan saya akan menyanyikan Lavender Haze dengan awak!” dia tweet pada hari Khamis dalam mesej yang menjadi viral.

Swifties Filipina telah membanjiri Facebook dengan emoji menangis dan permintaan untuk bintang pop itu membuat persembahan di Filipina.

“Tidak mungkin lawatan ini berlaku tanpa Filo Swifties! #wewanterastourinthephilippines,” tulis Mond Santiago.

Beberapa peminat sudah merancang untuk terbang ke salah satu konsertnya di luar negara, termasuk Sheesh yang memperoleh tiket ke salah satu rancangan Singapura dengan bantuan sepupunya.

“Saya akan mati,” kata Sheesh, seorang pekerja pusat panggilan, apabila ditanya bagaimana perasaannya apabila dia melihat Swift membuat persembahan secara langsung.

Sheesh berharap untuk membawa persembahannya ke lebih banyak pusat membeli-belah di seluruh negara, tetapi tidak mempunyai ilusi untuk menjadi lebih popular daripada idolanya.

“Saya tidak mahu dibandingkan dengan Taylor Swift,” kata Sheesh.

“Selama-lamanya, saya akan menjadi Swiftie.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment