Swiatek terus memburu gelaran gelanggang rumput sulung dalam pertembungan Svitolina

Donna

LONDON, 11 Julai — Kecintaan Iga Swiatek terhadap rumput yang baru ditemui akan berdepan ujian berat apabila bertemu Elina Svitolina di suku akhir Wimbledon hari ini ketika pemain nombor satu dunia itu meneruskan usahanya untuk menakluk sempadan terakhir dan memenangi gelaran pertamanya di permukaan.

Juara Grand Slam empat kali, Swiatek telah meningkat daripada kekuatan ke kekuatan di Wimbledon tahun ini, mara ke peringkat lapan terakhir buat kali pertama walaupun persiapannya untuk kejohanan itu kurang ideal.

Pemain Poland itu, yang memenangi kejuaraan Terbuka Perancis ketiganya bulan lalu, mengalami demam dan kemungkinan keracunan makanan sebelum permulaan Wimbledon dan terpaksa menarik diri daripada separuh akhir Terbuka Bad Homburg.

Tetapi dia pulih tepat pada masanya untuk Grand Slam padang rumput, memenangi tiga perlawanan pertamanya secara straight set sebelum menyelamatkan dua mata perlawanan untuk meraih kemenangan 6-7(4) 7-6(2) 6-3 menentang juara Olimpik Belinda Bencic dalam pusingan keempat.

“Ia memberi saya kepercayaan. Saya tidak tahu, lebih banyak pengalaman, pastinya, kerana Belinda adalah pemain yang benar-benar hebat,” kata pilihan utama Swiatek, bekas juara remaja Wimbledon, kepada pemberita pada Ahad.

“Ia bukan perlawanan yang mudah pasti hari ini. Saya gembira saya memenanginya kerana saya rasa saya menuju ke arah yang betul.”

Di Svitolina, Swiatek berdepan bekas separuh akhir Wimbledon, yang turut meraih kemenangan sukar pada hari Ahad, menewaskan pemain Belarus Victoria Azarenka 2-6 6-4 7-6(9).

“Saya rasa dia seorang pemain yang sabar,” kata Swiatek mengenai kad liar Ukraine berusia 28 tahun, Svitolina.

“Dia mempunyai pengalaman yang cukup untuk mempunyai semua kemahiran untuk bermain bertahan, bermain menyerang. Dia memenangi banyak kejohanan besar, seperti WTA Finals… Dia pemain yang sangat mantap. Jadi saya perlu bersedia untuk segala-galanya.”

Perlawanan wanita lain hari ini menampilkan pilihan keempat dari Amerika Jessica Pegula berdepan Czech Marketa Vondrousova, dengan kedua-dua pemain bertanding pada suku akhir Wimbledon pertama mereka.

Djokovic

Novak Djokovic, yang cuba memenangi kejuaraan Wimbledon kelima berturut-turut, bertemu pemain Russia Andrey Rublev dalam suku akhir lelaki.

Perlawanan itu akan menjadi suku akhir grand slam kelapan dalam karier Rublev, dengan pemain Rusia itu sebelum ini tidak pernah melepasi pusingan lapan terakhir dalam kejohanan utama. Dia ditewaskan oleh Djokovic pada peringkat yang sama dalam Terbuka Australia tahun ini.

Ditanya mengenai rekod Rublev, Djokovic berkata dalam temu bual di gelanggang: “Dia telah menjadi pemain 10 terbaik selama bertahun-tahun. Dia sedang mencari perlawanan separuh akhir Grand Slam pertamanya. Semoga perkara itu tidak berlaku.

“Saya terkejut bahawa dia sebenarnya tidak pernah mara ke separuh akhir Grand Slam, yang jelas akan menjadi motivasi lebih untuknya esok untuk mendapat inspirasi dan bermain tenis terbaiknya,” tambah pemain Serbia itu kemudian dalam sidang akhbarnya.

Terdapat juga wajah segar dalam undian lelaki, dengan pemain Rusia Roman Safiullin bermain di suku akhir utama pertamanya apabila dia menentang pilihan kelapan dari Itali, Jannik Sinner. — Reuters

Related Post

Leave a Comment