Swiatek mara ke separuh akhir pertama di padang rumput menjelang Wimbledon

Donna

Malay Mail

BERLIN, 30 Jun — Pemain nombor satu dunia, Iga Swiatek mara ke separuh akhir kejohanan padang rumput buat kali pertama dengan menewaskan Anna Blinkova di Bad Homburg semalam.

Swiatek menewaskan pilihan kesembilan Russia itu 6-3, 6-2 dalam pertemuan pertama antara kedua-dua pemain itu.

Juara Grand Slam empat kali itu masih belum melepasi pusingan keempat Wimbledon, yang bermula Isnin ini, walaupun dia adalah juara remaja di Kelab All England pada 2018.

Semalam, Pole itu memecahkan Blinkova sekali pada set pertama dan dua kali pada set kedua.

Sepanjang perlawanan dia menunjukkan peningkatan ketara pada servisnya berbanding ketika dia tumpas kepada Alize Cornet pada pusingan ketiga Wimbledon tahun lepas.

“Saya gembira dapat bermain tenis yang begitu mantap,” kata Swiatek, yang menggunakan minggu tambahan sebelum Wimbledon selepas perubahan jadual untuk bermain di rumput buat kali pertama musim ini.

“Selalunya tak banyak masa nak main rumput.

“Saya cukup gembira kerana saya menggunakan masa itu 100 peratus antara Roland Garros dan Wimbledon…

“Saya harap saya boleh bermain seperti itu untuk dua minggu akan datang.”

Pemain berusia 22 tahun itu telah memenangi tiga daripada lima Grand Slam yang lalu tetapi tidak pernah memenangi kejohanan di atas rumput, walaupun merangkul 14 trofi dalam karier mudanya.

“Saya tidak akan meletakkan diri saya hampir menjadi pakar dalam rumput tetapi saya membuat kemajuan dan itu adalah perkara paling penting bagi saya,” kata Swiatek.

“Masa di sini sangat membantu saya. Setiap tahun saya rasa lebih mudah untuk membiasakan diri dengan keadaan.”

Pemain nombor 39 dunia Blinkova membuat sendiri perlawanan akhir di kejohanan remaja Wimbledon lapan tahun lalu, tetapi tidak pernah melepasi pusingan dua sebagai pemain senior.

Swiatek seterusnya akan menentang Itali Lucia Bronzetti, yang menewaskan pilihan kelapan Perancis Varvara Gracheva 6-4, 6-3 awal semalam.

Emma Navarro dari Amerika Syarikat turut mara ke separuh akhir selepas lawannya Rebeka Masarova menarik diri pada set kedua akibat kecederaan lutut, manakala ketinggalan 7-6 (7/2), 1-1.

Pada suku akhir terakhir semalam, pilihan kedua dari Russia, Liudmila Samsonova akan menentang Katerina Siniakova dari Czech. — AFP

Related Post

Leave a Comment