Swiatek bersedia untuk bermain ‘di mana sahaja WTA memutuskan’ dalam pautan Saudi

Donna

LONDON, 1 Julai — Pemain nombor satu dunia, Iga Swiatek hari ini berkata dia bersedia untuk “bermain di mana-mana sahaja keputusan WTA” selepas Arab Saudi muncul sebagai tuan rumah berpotensi kontroversi dalam jelajah wanita.

Arab Saudi telah meningkatkan jangkauan global mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini walaupun terdapat tuduhan cuba “mencuci sukan” rekod hak asasi manusia mereka.

“Pada asasnya saya masih menunggu beberapa maklumat rasmi yang akan keluar kerana sukar untuk mengetahui apakah khabar angin itu dan apa yang tidak,” kata Swiatek hari ini ketika dia membuat persiapan untuk Wimbledon.

“Saya akan bersedia untuk bermain di mana sahaja WTA memutuskan kami akan bermain.”

Ketua Eksekutif WTA Steve Simon berkata organisasinya sedang menilai “topik mencabar” untuk membawa sukan itu ke Arab Saudi.

Negara itu telah dikaitkan dengan menjadi tuan rumah Kejohanan WTA akhir musim utama.

“Ia adalah topik yang sangat sukar dan mencabar yang sedang diukur oleh banyak kumpulan sekarang,” kata Simon kepada pemberita pada acara WTA di London semalam.

“Pada Februari saya pergi ke Arab Saudi untuk melihatnya sendiri. Kami mengambil beberapa pemain dan beberapa wakil juga. Kami mahu melihat apa perubahan itu.”

Swiatek, juara bertahan Terbuka AS dan Terbuka Perancis, telah menjadi penyokong lantang Ukraine dalam perangnya menentang Rusia.

Walaupun Pole berusia 22 tahun itu mengakui dia tidak memikirkan tentang kemungkinan perangkap Arab Saudi, dia percaya dia dan rakan-rakannya boleh mempengaruhi sebarang keputusan.

“Saya lebih memikirkan apa yang boleh saya lakukan sebagai pemain individu. Yang pasti kita sebagai komuniti, saya rasa kita ada kuasa, kita boleh gunakan itu,” katanya.

Selain minat Saudi dalam tenis wanita, pengerusi ATP Andrea Gaudenzi berkata lawatan lelaki itu telah mengadakan perbincangan “positif” dengan Dana Pelaburan Awam Arab Saudi mengenai perjanjian yang berpotensi.

Pengumuman itu mendapat kritikan daripada legenda tenis John McEnroe dan Chris Evert.

Saudi telah mendaftar bintang bola sepak veteran seperti Cristiano Ronaldo dan Karim Benzema untuk bermain dalam liga domestik mereka dan membiayai kelab Inggeris, Newcastle.

Mereka juga membawa gelombang kejutan kepada golf dengan pembiayaan siri LIV pemberontak.

Sementara itu, Swiatek, yang baru menjulang kejuaraan Terbuka Perancis ketiga, menegaskan dia yakin untuk menyahut cabaran Wimbledon walaupun mengalami keracunan makanan yang memaksanya menarik diri daripada acara Bad Homburg semalam.

“Saya baik. Saya mengalami malam yang sangat teruk. Kami lakukan dengan jurulatih penyaman udara saya seperti pengukuran pada waktu pagi,” jelasnya.

“Mereka tidak kelihatan baik kerana saya hampir tidak tidur. Saya sakit perut, tetapi saya tidak tahu sama ada ada sesuatu yang tidak kena atau tidak.

“Kemudian hari saya berasa baik-baik saja, jadi saya pasti ia akan baik-baik saja.”

Swiatek akan menentang pemain China, Zhu Lin pada pusingan pertama di Kelab All England di mana dia masih belum melepasi pusingan 16 terakhir. — AFP

Related Post

Leave a Comment