Swiatek berazam untuk meneruskan kemaraan padang rumput di Wimbledon

Donna

LONDON, 29 Jun — Iga Swiatek akan bersiap sedia untuk Wimbledon dengan kekal berfikiran terbuka tentang prospeknya ketika pemain nombor satu dunia itu berusaha untuk memperbaiki rekod sederhananya di permukaan yang belum dikuasai sepenuhnya.

Pole berusia 22 tahun itu menandakan kuasanya sebagai pemain terbaik dunia dengan mahkota Terbuka Perancis ketiga dengan menewaskan Karolina Muchova bulan ini untuk menjadikan jumlah Grand Slamnya kepada empat.

Walaupun berjaya di gelanggang tanah liat dan keras, juara Terbuka AS Swiatek tidak melepasi pusingan 16 terakhir di Wimbledon dan menyaksikan kemenangan luar biasa 37 perlawanannya pada tahun lalu berakhir pada pusingan ketiga Grand Slam padang rumput oleh Alize Cornet.

Swiatek berminat untuk kembali ke asas untuk hayunan padang rumput, di mana jangkaan yang diletakkan kepadanya tidak setinggi itu.

“Sebelum setiap musim gelanggang rumput, saya hanya mahu terus berfikiran terbuka dan belajar banyak perkara,” kata Swiatek kepada pemberita selepas kejayaannya di Terbuka Perancis.

“Saya rasa mungkin ada sedikit tekanan, tetapi sebaliknya apabila saya hanya pergi ke gelanggang, saya rasa saya tahu bagaimana saya boleh bermain tenis dan saya tahu bagaimana saya boleh bermain di permukaan lain.

“Di atas rumput kadangkala ia lebih sukar dan saya masih perlu belajar banyak tetapi saya rasa anda akan pergi ke gelanggang dan tidak bermain seperti yang anda sepatutnya atau seperti yang anda boleh; jadi perkara ini menambahkan lagi tekanan.

“Tekanan dari luar, mungkin agak kurang, ia bergantung kepada anda semua (media) dan soalan yang anda ajukan.”

‘Cabaran yang sukar’

Swiatek merangkul kejuaraan remaja Wimbledon pada 2018 tetapi mempunyai rekod biasa di rumput di peringkat jelajah dan berkata menjelang acara WTA di Bad Homburg minggu ini bahawa dia berharap untuk meluangkan lebih banyak masa di permukaan untuk mencari formula kejayaan.

“Mungkin ada peluang untuk bermain lebih banyak perlawanan,” kata Swiatek. “Tetapi saya cukup pasti bahawa apabila saya akan bermain perlawanan ini, saya akan berasa agak tidak selesa.

“Tetapi saya juga percaya bahawa setiap tahun saya akan belajar lebih banyak lagi dan saya akan terus maju. Ia adalah musim yang singkat, hanya tiga minggu, jadi cabarannya sukar.”

Dia memerlukan tiga set untuk menewaskan Tatjana Maria dalam perlawanan pembukaannya di Jerman tetapi menamatkannya dengan bagel yang menjadi kepakarannya dalam jelajah itu, sebelum kemenangan selesa ke atas Jil Teichmann pada pusingan seterusnya.

Swiatek telah mendominasi permainan wanita sejak menggantikan Ash Barty yang bersara sebagai nombor satu pada April 2022, tetapi dia terpaksa bersaing dengan lebih ramai pencabar tahun ini dalam juara Terbuka Australia Aryna Sabalenka dan pemenang Wimbledon Elena Rybakina.

Ketiga-tiga mereka telah digembar-gemburkan sebagai “Tiga Besar” tenis wanita dan juara Grand Slam lelaki tujuh kali Mats Wilander percaya Swiatek akhirnya boleh mencari kakinya di padang rumput seperti pemenang gelanggang tanah liat bersiri, Rafa Nadal.

“Terdapat permukaan berbeza di mana mereka akan menjadi lebih baik dan saya rasa mereka sudah membuktikannya,” kata Wilander kepada Eurosport awal tahun ini.

“Saya rasa Swiatek akan mendominasi dan dia akan menjadi Nadal bagi ‘Tiga Besar’ (wanita).” — Reuters

Related Post

Leave a Comment