Sweden memburu kejuaraan Piala Dunia selepas beberapa siri nyaris-nyaris

Donna

AUCKLAND, 22 Julai ― Sweden berazam untuk mengetepikan rentetan yang hampir terlepas pada kejohanan utama dan selesa dengan status mereka sebagai pencabar utama ketika mereka memulakan usaha memburu kejuaraan Piala Dunia Wanita menentang Afrika Selatan, kata penyerang Kosovare Asllani.

Kedudukan ketiga di dunia, Sweden secara tradisinya adalah kuasa besar dalam permainan wanita tetapi satu-satunya kejayaan mereka pada kejohanan besar adalah pada Kejohanan Eropah 1984.

Sweden mara ke separuh akhir Euro tahun lalu, kehilangan emas Olimpik kepada Kanada menerusi penentuan penalti pada Sukan Tokyo 2020 dan ketiga pada Piala Dunia 2019. Penamat terbaik mereka di pameran bola sepak global adalah pada tahun 2003, apabila mereka menjadi naib juara.

“Sweden sentiasa menjadi pesaing, saya akan katakan,” kata Asllani kepada pemberita hari ini. “Ia bukan sahaja kerana kami mempunyai kedudukan yang sangat tinggi dalam ranking dunia, kerana pada penghujung hari itu tidak penting sama sekali.

“Tetapi ia adalah cara kami mendekati perlawanan dan kejohanan, semakin ramai pemain yang mendapat pengalaman daripada kejohanan dan lebih selesa menjadi kegemaran dalam erti kata seperti yang pernah kami lalui sebelum ini.

“Utamanya, cara kami mendekati ini sebagai satu pasukan, kami mempunyai ramai pemain dengan kualiti yang sangat baik. Buat masa ini, saya hanya ingin pergi ke sana dan menunjukkan kepada orang ramai apa yang telah kami amalkan dalam beberapa minggu yang lalu.”

Asllani akan mengetuai Sweden dalam aksi pembukaan Kumpulan G di Wellington pada hari Ahad, kata jurulatih Peter Gerhardsson.

Kapten tetap Caroline Seger berlatih hari ini tetapi akan bermula menentang Afrika Selatan di bangku simpanan, kata Gerhardsson. Pemain tengah berusia 38 tahun itu dimasukkan dalam skuad 23 pemain walaupun bergelut panjang untuk mengatasi masalah betis yang degil.

“Saya suka mengambil tanggungjawab di atas padang dan menikmati terlibat sama ada di dalam dan di luar,” kata Asllani. “Saya fikir kami mempunyai bilangan pemain yang luar biasa yang mempunyai kualiti kepimpinan.

“Jadi bagi kami ia tidak pernah menjadi persoalan tentang siapa yang memakai lilitan kapten. Kami saling melengkapi.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment