Sweden akan meneruskan bidaan Sukan Musim Sejuk 2030

Donna

STOCKHOLM, 17 Jun — Jawatankuasa Olimpik Sweden (SOK) berhasrat untuk meneruskan usaha untuk menganjurkan Sukan Olimpik Musim Sejuk buat kali pertama selepas kajian kebolehlaksanaan selama empat bulan menunjukkan terdapat minat untuk menganjurkan Sukan Olimpik di Stockholm.

Sweden, sebuah kuasa besar sukan musim sejuk, telah gagal membida lapan kali untuk Sukan Musim Sejuk, termasuk edisi 2026 yang telah dianugerahkan kepada Milan-Cortina d’Ampezzo. Stockholm mengadakan Sukan Olimpik Musim Panas pada tahun 1912.

“Kajian awal kami menunjukkan bahawa Sweden mempunyai peluang, pengetahuan dan kemahuan untuk mengatur Sukan Musim Sejuk pada 2030,” kata presiden SOK Hans von Uthmann dalam satu kenyataan.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa pada mulanya akan mengumumkan tuan rumah untuk 2030 pada mesyuarat tahunannya di Mumbai tahun ini tetapi telah menangguhkan keputusannya menjelang malam Sukan Paris 2024, memetik kebimbangan mengenai perubahan iklim.

Bandar Jepun Sapporo, yang menjadi tuan rumah Sukan Musim Sejuk 1972, dianggap sebagai kegemaran tetapi telah menangguhkan bidaannya berikutan skandal rasuah yang semakin meluas dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Salt Lake City di Amerika Syarikat, yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk pada 2002, kekal sebagai pesaing yang mungkin tetapi telah menyatakan keutamaan untuk edisi 2034 kerana Sukan Musim Panas 2028 diadakan di Los Angeles.

IOC telah berkata ia mungkin menganugerahkan bandar tuan rumah 2030 dan 2034 secara serentak untuk mewujudkan kestabilan Sukan Musim Sejuk, dan hak pengehosan mungkin berputar “antara kumpulan bandar dan wilayah tertentu”, kerana ia menghadapi kumpulan pembida berpotensi yang semakin mengecil. — Reuters

Related Post

Leave a Comment