Surat penumpang Titanic akan dilelong di Uruguay

Donna

MONTEVIDEO, 22 Jun — Sepucuk surat yang ditulis oleh penumpang Uruguay di atas kapal Titanic akan dilelong di Montevideo minggu depan dengan harga permulaan AS$12,000, umum sebuah rumah lelongan.

Titanic terus mencetuskan tipu daya sehingga hari ini, dengan pencarian terburu-buru kini sedang dijalankan untuk kapal selam pelancong yang hilang Ahad dalam perjalanan untuk melihat bangkai kapal lebih dua batu (hampir empat kilometer) di bawah permukaan Atlantik Utara.

Titanic melanggar bongkah ais dan tenggelam pada tahun 1912 semasa pelayaran sulungnya dari England ke New York dengan 2,224 penumpang dan anak kapal di dalamnya. Lebih 1,500 orang mati.

Bangkai kapal itu ditemui pada tahun 1985.

Surat yang akan dilelong pada 30 Jun, ditulis oleh ahli perniagaan berusia 71 tahun Ramon Artagaveytia Gomez (1840-1912) kepada abangnya Adolfo pada dua muka surat, salah satunya diliputi secara bertulis di kedua-dua belah pihak.

Ia dihantar dari Queenstown, Ireland, di perhentian mel terakhir kapal persiaran transatlantik di daratan hanya empat hari sebelum karam, menurut rumah lelong Zorilla.

Dalam surat yang diwarnai lembapan, Artagaveytia Gomez mengagumi persekitaran kelas pertamanya yang mewah, menulis: “Semuanya baharu dan kaya.”

Surat itu termasuk nota tulisan tangan yang ditambah oleh penerima: “Surat terakhir yang ditulis oleh abang saya yang dikasihi Ramon.”

Surat itu sepatutnya dijual antara AS$15,000 dan AS$25,000, menurut Zorilla.

Ia akan dijual dengan barangan bersejarah lain yang termasuk artifak dari kapal lain yang tenggelam di Atlantik: Kapal perang Nazi Admiral Graf Spee.

Kapten Graf Spee, Hans Langsdorff, menyelundupkan kapal perang itu — salah satu yang terbesar di Third Reich — pada 17 Disember 1939, selepas Pertempuran Plat Sungai, di luar pantai Montevideo.

Kapal perang Nazi digunakan untuk menyerang kapal komersial di Atlantik sehingga ia dipintas oleh dua kapal penjelajah British dan satu dari tentera laut New Zealand.

Barangan lelongan termasuk sepasang teropong kapal perang dan jaket pakaian anak kapal. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment