Superstar yogi Sadhguru: ‘Zaman yoga telah tiba!’

Donna

PARIS, 25 Jun — Guru yoga superstar Sadhguru mempunyai lebih 10 juta pengikut dalam talian dan dia tidak melihat had untuk bilangan orang yang akan menjadi penganut pada tahun-tahun akan datang.

“Saya fikir dalam 25 tahun anda mungkin akan mempunyai 60 hingga 70 peratus daripada dunia melakukan beberapa bentuk yoga,” katanya kepada AFP semasa lawatan ke Paris minggu ini.

“Yoga adalah sains yang pertama kali dihantar oleh yogi pertama 15,000 tahun yang lalu tetapi sehingga kini tiada generasi yang bersedia untuk menangani kesejahteraan mereka – dan semua aspek siapa mereka – secara saintifik menggunakan alat ini,” tambahnya.

Berjuta-juta orang menemui Sadhguru berusia 65 tahun, nama sebenarnya Jagadish “Jaggi” Vasudev, semasa pandemik Covid-19, apabila video hariannya di Instagram menjadi sumber penting untuk melalui sekatan.

Diselangi oleh ledakan ketawa, mereka menggabungkan pelajaran tentang kehidupan, amalan yoga dan renungan lucu.

Yoga semakin diiktiraf di seluruh dunia untuk faedah kesihatannya, terutamanya dalam memerangi tekanan dan mengekalkan fleksibiliti fizikal.

Berpakaian seperti biasa dalam serban dan selendang besar berwarna terang, Sadhguru berkata “alat dalaman” yoga untuk meditasi, postur, pernafasan dan mantera adalah “dalam jangkauan semua orang”.

“Lebih ramai orang aktif secara intelektual berbanding sebelum ini dalam sejarah umat manusia… Generasi ini dan generasi akan datang benar-benar bersedia untuk yoga,” katanya.

“Baru sekarang kami dapat memahami … hubungan kami dengan dunia di sekeliling kami,” tambahnya.

“Zaman yoga telah tiba!”

‘Teknologi untuk kesejahteraan’

Sadhguru mempunyai ramai peminat selebriti, daripada Will Smith dan Matthew McConaughey kepada Paris Hilton dan Andrea Bocelli, yang mengalu-alukan cara dia mengarahkan ajaran kuno kepada dunia materialis mereka.

Dia juga rapat dengan Perdana Menteri India yang nasionalis Narendra Modi, yang menjadikan yoga sebagai bahagian tengah imejnya.

Tetapi Sadhguru berkata yoga bukanlah fenomena India semata-mata.

“Orang ramai mengenal pasti ia dengan India, dengan agama Hindu, tetapi tidak, ia tiada kaitan dengan itu,” katanya.

Beliau berkata ia telah disimpan hidup selama beribu-ribu tahun di India kerana ia adalah sudut dunia yang agak aman dilindungi oleh halangan semula jadi.

“Kami berjaya mengekalkannya… tetapi sudah tiba masanya dunia akan menuju ke arah itu, kerana ini bukan falsafah, ideologi.

“Ini bukan agama baharu. Ini adalah teknologi untuk kesejahteraan.

“Tidak kira sama ada anda berkulit hitam, putih, lelaki atau perempuan. Walau apa pun anda, jika anda belajar menggunakannya, seperti kamera atau telefon anda, ia akan berfungsi untuk anda.”

Seorang penunggang motosikal yang berminat, Sadhguru juga merupakan sebahagian daripada beberapa projek sekitar alam sekitar dan biodiversiti.

Beliau mempunyai pusat yoga dan yayasan bukan untung yang terkenal, Isha, yang berpangkalan di Coimbatore di selatan India yang telah menanam kira-kira 25 juta pokok, antara projek lain. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment