Sukarelawan dikurung selama setahun dalam persekitaran yang menyerupai kehidupan di Marikh (VIDEO)

Donna

WASHINGTON DC, 4 Julai — Nasa kini sedang menjalankan eksperimen unik. Ia telah mengurung empat sukarelawan selama lebih setahun dalam habitat yang direka untuk mensimulasikan kehidupan di Marikh, sama ada di dalam pangkalan atau meneroka di luar.

Agensi angkasa lepas AS, Nasa, telah melancarkan operasi “Crew Health and Performance Exploration Analog” (CHAPEA), yang melibatkan penguncian empat orang dalam simulasi habitat Marikh yang terletak di Houston. Mereka perlu berdiam diri bersama-sama, tanpa pernah pergi, selama 378 hari tepat bersamaan dengan sebuah pangsapuri besar seluas 160 meter persegi. Inisiatif ini akan menyumbang kepada penyelidikan kesihatan dan prestasi manusia apabila diasingkan dan terkurung.

Habitat luar biasa ini dicetak 3D di Pusat Angkasa Lyndon B. Johnson milik Nasa. Ia terdiri daripada empat kediaman individu kecil sebagai tambahan kepada ruang tamu komunal dan “ruang luar” yang dibentuk semula daripada pasir merah. Dua simulasi selanjutnya, juga berlangsung sekitar satu tahun, dijadualkan mengikuti dalam kemudahan yang sama.

Empat sukarelawan tersebut ialah Kelly Haston (komander), Ross Brockwell (jurutera penerbangan), Nathan Jones (pegawai perubatan) dan Anca Selariu (pegawai saintifik). Semasa percubaan pertama ini, penyelidik akan mensimulasikan pelbagai situasi tekanan yang mungkin timbul semasa misi jarak jauh, seperti sumber terhad, kegagalan peralatan atau kelewatan komunikasi. Selebihnya, empat sukarelawan akan membuat simulasi keluar dari pangkalan mereka, operasi robotik dan penanaman in-vitro.

Simulasi ini akan menyediakan data mengenai kedua-dua prestasi fizikal dan kognitif sukarelawan, untuk lebih memahami kesan misi jangka panjang masa depan ke Marikh terhadap kesihatan anak kapal. Maklumat ini sepatutnya membantu Nasa untuk menyediakan lebih baik angkasawan untuk misi yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Ia akan bertahun-tahun sebelum manusia menjejakkan kaki di permukaan Marikh. Dalam pada itu, Nasa sedang bersiap sedia untuk menakluki Bulan, melalui program Artemis. Nasa bercadang untuk mewujudkan kehadiran jangka panjang di Bulan untuk tujuan saintifik dan penerokaan, sebagai persediaan untuk misi masa depan ke Planet Merah. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment