‘Sudah tiba masanya’: Haute couture memeluk lelaki

Donna

PARIS, 7 Julai — Pemeliharaan wanita, haute couture sejak beberapa tahun kebelakangan ini membuka peluang kepada lelaki yang berani meninggalkan tuksedo hitam untuk sesuatu dengan beberapa lagi bulu, labuci dan sulaman.

Minggu Couture di Paris, yang berakhir semalam, telah menyaksikan jumlah penampilan lelaki yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Ia adalah tanda zaman di alam haute couture yang jarang ditemui.

“Permaidani merah hari ini adalah sama tentang apa yang lelaki pakai sebagai wanita,” kata pakar mewah Serge Carreira.

Bintang seperti Billy Porter dan Timothee Chalamet telah menolak sempadan dengan pakaian mereka, dan industri fesyen memenuhi permintaan baharu.

“Semakin ramai lelaki membenarkan diri mereka menjadi mewah. Ia adalah kembalinya budaya abad ke-18, apabila raja dan bangsawan lelaki tidak takut untuk berpakaian dan menjadi flamboyan,” Pierre Alexandre M’Pele, editor GQ Perancismemberitahu AFP.

Walaupun koleksi sedia untuk dipakai telah menjadi semakin uniseks, couture kekal sebagai domain wanita yang hampir eksklusif, tertumpu pada gaun malam, kasut tumit vertigo dan gaun pengantin.

Tetapi itu berubah.

Kedua-dua jantina hadir untuk pertunjukan langsung sulung pereka AS Thom Browne dan Charles de Vilmorin dari Perancis minggu ini di Paris.

Browne menawarkan versi suped-up sut kelabu tanda dagangannya dan kot futuristik.

De Vilmorin mempunyai almari pakaian uniseks untuk orang yang tidak mengambil berat tentang perbezaan jantina dalam pakaian.

“Ia bukan keinginan untuk melakukan perkara secara berbeza… ia amat wajar bagi saya,” kata pemain berusia 26 tahun itu kepada AFP.

Pada hari Selasa, Rahul Mishra dari India mempersembahkan model lelaki dalam sut labuci dengan kereta api putih.

“Mereka tidak dibuat dengan niat itu, tetapi apabila kami datang ke sini, kami menyesuaikan mereka dengan kanak-kanak lelaki dan mereka kelihatan hebat,” katanya kepada AFP, sambil menambah bahawa dia pernah menggunakan lelaki di pentas peragaannya di India, tetapi tidak pernah sebelum ini di Paris.

Rahul Mishra dari India berkata dia pernah menggunakan lelaki di pentas peragaannya di India, tetapi tidak pernah sebelum ini di Paris.  — Gambar AFP

Rahul Mishra dari India berkata dia pernah menggunakan lelaki di pentas peragaannya di India, tetapi tidak pernah sebelum ini di Paris. — Gambar AFP

George Hobeika dari Lubnan turut mempersembahkan rupa lelaki, manakala Ronald van der Kemp dari Belanda adalah salah seorang daripada segelintir yang telah melakukannya untuk beberapa ketika, kembali ke penampilan sulungnya pada 2014, dengan mengatakan ia datang daripada cintanya kepada “orang yang sipi”.

Pereka fesyen Lubnan Georges Hobeika (kanan) menyambut orang ramai selepas mempersembahkan hasil ciptaannya semasa Minggu Fesyen Haute-Couture Fall/Winter 2023/2024 Wanita di Paris pada 3 Julai 2023. — Gambar AFP

Pereka fesyen Lubnan Georges Hobeika (kanan) menyambut orang ramai selepas mempersembahkan hasil ciptaannya semasa Minggu Fesyen Haute-Couture Fall/Winter 2023/2024 Wanita di Paris pada 3 Julai 2023. — Gambar AFP

‘Mereka mahukan fantasi’

“Sudah tiba masanya,” kata jurugambar Perancis Julien Fournie, yang menggunakan pelakon LGBT Romain Brau sebagai model pada hari Selasa, meletakkannya dalam kot bergelung gergasi, dinobatkan dengan tiara.

“Musim depan mungkin akan ada lebih ramai budak lurus,” kata Fournie sambil tersenyum.

“Lelaki mahu berpakaian dalam haute couture,” sambungnya. “Mereka yang mempunyai kuasa beli pergi ke London untuk membuat tuksedo atau sut yang dipesan lebih dahulu, yang kekal klasik. Tetapi mereka mahukan fantasi, sulaman, kepingan kulit yang sangat rumit.”

Bolehkah pertunjukan haute couture lelaki selama seminggu penuh berada di kaki langit?

“Kami belum sampai ke sana, tetapi dalam beberapa tahun, kenapa tidak?” kata M’Pele.

Dolce & Gabanna dari Itali sudah pun membuat garis couture untuk kedua-dua jantina, katanya.

Kami mungkin tidak melihat ramai daripada mereka di jalanan, tambah M’Pele, tetapi itu tidak mengejutkan.

“Mereka mempunyai kehidupan yang lebih mewah daripada kehidupan kita.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment