Strycova memuji keibuan sebagai faktor kejayaan berganda Wimbledon

Donna

PRAGUE, 20 Julai ― Juara beregu Wimbledon, Barbora Strycova mendedahkan semalam bahawa walaupun keibuan merupakan penyumbang utama kepada kejayaannya, ia akan menghalangnya daripada bermain semula di Kelab All England.

Pemain Czech berusia 37 tahun itu menjulang trofi bersama pemain Taiwan, Hsieh Su-wei, yang sebaya, dalam mengulangi kejayaan mereka pada 2019.

Strycova mengumumkan persaraannya sebelum melahirkan anak lelaki Vincent pada September 2021, tetapi kembali untuk satu musim terakhir, merancang untuk menamatkan kerjayanya di Terbuka AS bermula pada 28 Ogos.

“Keibuan banyak membantu saya,” kata Strycova, yang turut mara ke separuh akhir perseorangan Wimbledon pada 2019.

“Menjadi ibu adalah lebih daripada menjadi juara Wimbledon,” katanya kepada pemberita di Prague, sambil menambah: “Tetapi sangat bagus saya boleh melakukan kedua-duanya, menjadi ibu dan melakukan tugas saya.”

Dia berkata Vincent telah melihatnya bermain pada pusingan kedua.

“Tetapi dia kemudian mahu pergi kepada saya dan tidak faham bahawa dia tidak boleh,” kata Strycova untuk menjelaskan mengapa dia terlepas perlawanan lain.

Dia juga terlepas perlawanan akhir lewat malam, selepas ditidurkan oleh ibu Strycova.

“Kami pergi untuk bermain perlawanan akhir Wimbledon dan saya gementar tetapi saya tahu anak saya akan berada di sana selepas perlawanan dan dia tidak peduli sama ada saya menang atau kalah,” tambahnya.

“Saya memikirkan dia di final… dan ia banyak membantu saya kerana saya berhenti memikirkan tentang permainan,” kata Strycova, yang telah memenangi dua gelaran perseorangan WTA dan 32 gelaran beregu dalam kariernya.

Walaupun dia berterima kasih kepada ibu dan ibu mertuanya atas bantuan mereka menjaga Vincent, dia berkata adalah mustahil untuk terus begini lama-lama.

“Mereka banyak membantu saya, tetapi kanak-kanak itu hanya ada bersama saya dan saya tidur dengannya dan Vincent tidak banyak tidur dan jadi ia benar-benar sukar.”

‘Letih betul’

“Idea bahawa saya perlu bersedia untuk musim depan adalah tidak realistik,” sambungnya.

“Saya mahu bersamanya dan bertenang, gunakan penjagaan bayi untuk diri saya sendiri, pergi dan dapatkan urutan yang baik dan perlahan dan tidak tergesa-gesa ke sesi latihan.”

Strycova menguruskan tidak lebih daripada tiga sesi latihan yang agak singkat di gelanggang dan empat di pusat kecergasan seminggu menjelang Wimbledon.

“Keibuan akan mengubah sepenuhnya kehidupan dan latihan anda juga. Saya mempunyai tiga hari seminggu dan tidak peduli ia bukan enam. Saya mahu bersama anak saya,” katanya.

Strycova mengaku ada kalanya dia mahu berputus asa.

“Anda pulang dari latihan dan ada budak kecil itu dan anda mahu meluangkan masa bersamanya tetapi anda benar-benar keletihan. Itu adalah sukar.

“Jadi saya berazam untuk berhenti. Semuanya indah, saya sangat gembira, kemenangan kami sukar dipercayai, tetapi ada usaha yang besar di belakangnya,” katanya.

Dia berkata ketabahan adalah kunci dalam menggabungkan keibuan dan sukan.

“Saya fikir ibu mempunyai kekuatan dalam diri mereka yang dengannya mereka boleh mencapai segala-galanya.” ― AFP

Related Post

Leave a Comment