Stokes England ‘maaf’ selepas laporan kriket mendedahkan perkauman dan seksisme

Donna

LONDON, 27 Jun — Kapten England, Ben Stokes hari ini berkata dia “amat kesal” mengetahui skala diskriminasi dalam sukan itu selepas laporan buruk mendedahkan “berleluasa” perkauman, seksisme dan kelasisme dalam permainan.

Komen beliau mengikuti Suruhanjaya Bebas untuk Ekuiti dalam Kriket (ICEC), yang ditubuhkan oleh Lembaga Kriket England dan Wales, menerbitkan laporannya yang dinanti-nantikan, Memegang Cermin kepada Kriket.

Suruhanjaya itu membuat 44 cadangan, termasuk lembaga itu membuat “permintaan maaf awam tanpa kelayakan” atas kegagalannya.

ICEC ditubuhkan pada 2021 susulan skandal perkauman yang berpusat di sekitar layanan pemain boling kelahiran Pakistan Azeem Rafiq di kelab kriket daerah England Yorkshire.

Daripada lebih 4,000 individu yang ditemu bual untuk laporan ICEC, 50 peratus menyifatkan mengalami diskriminasi dalam tempoh lima tahun sebelumnya, dengan angka yang jauh lebih tinggi bagi orang daripada komuniti yang pelbagai etnik.

Wanita dilayan sebagai “bawah” kepada lelaki di semua peringkat kriket, laporan itu mendapati, sambil menambah bahawa mereka menerima “jumlah yang memalukan kecil” gaji berbanding dengan rakan sejawat lelaki mereka.

Ia mengesyorkan agar yuran perlawanan untuk pasukan lelaki dan wanita “disediakan dengan serta-merta”.

Laporan ICEC juga menyatakan bahawa tidak cukup yang telah dilakukan untuk menangani halangan kelas dalam permainan, dengan sekolah swasta yang membayar yuran mendominasi laluan bakat.

‘Tidak berbelah bahagi’

“Penemuan kami tidak berbelah bahagi,” kata pengerusi ICEC Cindy Butts. “Perkauman, diskriminasi berasaskan kelas, elitisme dan seksisme berleluasa dan berakar umbi.

“Permainan ini mesti berhadapan dengan hakikat bahawa ia bukan gurauan atau hanya beberapa epal buruk. Diskriminasi adalah secara terang-terangan dan dimasukkan ke dalam struktur dan proses dalam kriket.”

Kapten Ujian lelaki England Ben Stokes dan kapten wanita Heather Knight memberikan keterangan, bersama dengan pemberi maklumat perkauman Rafiq.

Stokes memberi reaksi terhadap penerbitan laporan menjelang Ujian Ashes kedua menentang Australia, yang bermula di Lord’s esok.

“Kepada orang yang terlibat dalam permainan yang telah dibuat berasa tidak disenangi atau tidak diterima pada masa lalu, saya amat kesal mendengar pengalaman anda,” katanya.

“Kriket adalah permainan yang perlu meraikan kepelbagaian dalam semua aspek kerana tanpa kepelbagaian permainan ini tidak akan seperti sekarang ini.”

Dia menambah: “Setiap orang mempunyai cerita berbeza untuk diceritakan. Saya Ben Stokes, lahir di New Zealand, seorang murid berpendidikan negeri yang berhenti sekolah pada usia 16 tahun dengan satu GCSE (kelayakan) dalam PE. Saya memerlukan bantuan dengan ejaan dan tatabahasa dalam ucapan ini dan saya kini duduk di sini sebagai kapten Ujian lelaki England.”

‘Peluang’

Laporan itu memuji ECB kerana cukup berani untuk membuka diri kepada “pemerhatian bebas yang tidak selesa”.

Pengerusi ECB Richard Thompson, yang memegang jawatannya tahun lalu, berkata organisasi itu akan “menggunakan masa ini untuk menetapkan semula kriket”.

“Bagi pihak ECB dan kepimpinan yang lebih luas dalam permainan, saya memohon maaf tanpa syarat kepada sesiapa yang pernah diketepikan daripada kriket atau dibuat berasa seperti mereka bukan milik,” katanya.

“Kriket harus menjadi permainan untuk semua orang, dan kami tahu bahawa ini tidak selalu berlaku.

“Kesimpulan kuat dalam laporan itu juga menyerlahkan bahawa terlalu lama wanita dan orang kulit hitam diabaikan. Kami benar-benar minta maaf atas perkara ini.”

Rafiq mengalu-alukan penemuan itu dan mengakui “kerja luar biasa” yang telah dilakukan dalam siasatan itu.

“Tidak dinafikan sekarang bahawa permainan yang kita semua sukai telah mengalami diskriminasi yang diinstitusikan, termasuk perkauman,” katanya.

“Laporan ini adalah peluang untuk merenung sepenuhnya apa yang telah berlaku dan untuk struktur pentadbiran sukan itu mencari jalan ke hadapan.”

Jurucakap Perdana Menteri Rishi Sunak berkata laporan itu “menyukarkan pembacaan”.

“Perdana menteri percaya bahawa sukan mesti terbuka kepada semua orang,” katanya. “Tiada tempat untuk perkauman, diskriminasi, buli atau gangguan dalam sukan mahupun dalam masyarakat yang lebih luas.” — AFP

Related Post

Leave a Comment