Spurs memperkenalkan Wembanyama: ‘Saya milik di sini’

Donna

SAN ANTONIO, 25 Jun — Tunggangan angin puyuh Victor Wembanyama sebagai pilihan draf No. 1 yang paling dinanti-nantikan sejak LeBron James telah mendaratkannya di tempat yang sepatutnya, kata fenomena Perancis semalam di San Antonio.

Pemain berusia 19 tahun yang menjulang tinggi itu, dipuji sebagai bakat transformatif berkat kemahiran yang dimilikinya dalam rangka sepanjang 7 kaki 4 inci (2.24m), tidak sabar-sabar untuk mengembangkan permainannya di bawah bimbingan jurulatih hebat Gregg Popovich, dengan pemain hebat Spurs termasuk Tim Duncan, David Robinson dan Manu Ginobili untuk meminta nasihat.

Sambutan gaya bintang rocknya daripada peminat di lapangan terbang San Antonio pada hari Jumaat diikuti dengan makan malam yang membuka mata bersama Duncan, Robinson dan Ginobili.

“Mungkin dalam beberapa jam saya belajar lebih banyak tentang NBA daripada sepanjang hidup saya sebelum ini,” katanya.

“Ia sangat meyakinkan untuk mengetahui bahawa mereka masih tinggal di San Antonio, mereka masih tertarik dengan kelab, mereka telah mengekalkan hubungan dengan francais.

“Sangat menggembirakan apabila mengetahui bahawa terdapat legenda, bukan sahaja kelab tetapi juga NBA, yang berada di sana untuk membantu saya dan yang tidak akan membenarkan saya melakukan kesilapan yang sama dua kali.

“Bagi seorang pemula, itu satu kelebihan yang besar.”

Spurs, yang memenangi terbaharu daripada lima gelaran NBA mereka pada 2014, juga mempunyai hubungan Perancis, dengan kedua-dua Tony Parker dan Boris Diaw menampilkan pasukan San Antonio kejuaraan — Parker dengan tiga daripada mereka.

“Ia hanya satu aset, kerana saya mempunyai hubungan baik dengan orang Perancis yang telah mencipta sejarah, dan saya boleh pergi kepada mereka jika perlu,” kata Wembanyama.

Peminat yang menjangkakan ketibaan Wembanyama sejak Spurs mendapat pilihan utama dalam draf akan teruja untuk mengetahui bahawa dia sudah boleh membayangkan tinggal di bandar Texas “untuk masa yang lama.”

“Saya rasa saya berada di sini,” katanya. “Sejak saya tiba, saya tidak melihat apa-apa selain orang yang bersyukur, jadi mudah untuk menyesuaikan diri apabila anda sudah dihargai.”

Sejak diterbangkan selepas draf mewah Khamis di Brooklyn, Wembanyama telah berjaya mencuba taco sarapan San Antonio dan memulakan pencarian rumah.

Dia mempunyai perjalanan untuk menaja ibu pejabat Nike di Oregon mengikut jadualnya, tetapi dia mengakui dia tidak sabar untuk mengembalikan tumpuan kepada bola keranjang.

“Kebelakangan ini saya mempunyai banyak perkara yang perlu dilakukan di luar gelanggang, seperti dengan media.

“Saya perlu kembali untuk benar-benar fokus untuk berlatih, mengangkat beban,” katanya. “Kerana ini bukan perkara yang paling saya lakukan dalam beberapa hari kebelakangan ini, dan anda tahu, ia berasa sangat pelik.”

Dengan merasai persaingan pertamanya dalam jersi Spurs dijangka hadir dalam perlawanan Liga Musim Panas bulan depan, Wembanyama sudah yakin bahawa NBA akan menyediakan arena yang sempurna untuk mengembangkan permainannya.

“Satu faktor yang sangat penting bagi saya ialah betapa seriusnya para pemain diambil di sini,” katanya. “Mereka dijaga dengan baik sehingga segala-galanya dilakukan untuk membantu mereka maju dan berkembang.

“Permainan saya perlu menyesuaikan diri, tetapi permainan NBA adalah yang paling sesuai untuk saya.” — AFP

Related Post

Leave a Comment