Sotheby’s: Tulang dinosaur yang membangkitkan raksasa Loch Ness untuk dilelong

Donna

Malay Mail

NEW YORK, 15 Julai — Dua rangka dinosaur yang dipasang — satu reptilia terbang yang ganas daripada jenis yang dilihat di Taman Jurassic filem dan filem lain yang menggugah raksasa Loch Ness — akan dilelong bulan ini di New York, kata Sotheby pada Selasa.

Yang terakhir, dipanggil Nessie sempena haiwan legenda yang sukar difahami yang meredah kedalaman tasik Scotland, dianggarkan memperoleh antara AS$600,000 dan AS$800,000 (RM2.7 juta hingga RM3.6 juta), kata Sotheby’s.

Sejenis dinosaur yang dipanggil plesiosaur, ia kali terakhir dilelong di Paris pada 2010 dan pada masa itu berasal dari muzium persendirian di Jerman.

Jenazah, yang sepanjang hampir 11 kaki (3.4 meter) ditemui di sebuah kuari di England pada 1990. Rangka itu kira-kira 75 peratus siap dan dalam keadaan luar biasa, kata Cassandra Hotton, ketua Sains dan Budaya Popular Sotheby.

Dengan kepala kecil, leher panjang dan sirip, plesiosaur hidup dalam tempoh Jurassic Bawah kira-kira 190 juta tahun dahulu.

“Sejarah Plesiosaur juga berkait dengan raksasa Loch Ness yang sukar difahami dalam cerita rakyat Scotland, kerana ramai yang membuat perbandingan morfologi antara Plesiosaur dan ‘Nessie’ yang terkenal, yang penampakannya menjangkau kembali ke abad keenam,” kata Sotheby dalam berita. lepaskan.

Yang ini akan dilelong pada 26 Julai di acara Sotheby’s yang memberi tumpuan kepada sejarah semula jadi.

Turut ditawarkan ialah reptilia terbang yang dipanggil pteranodon, dengan rentang sayap kira-kira 20 kaki (enam meter) dan dianggarkan AS$4 juta hingga AS$6 juta.

Dinamakan Horus sempena tuhan Mesir, spesimen khusus ini ditemui di negeri Kansas AS. Di galeri Sotheby, ia dipamerkan dalam keadaan terbang.

“Selain daripada penyatuan dan penstabilan tulang standard, hampir semua tulang fosil asal kekal pada dasarnya tidak dipulihkan, bermakna pengisi tiruan tidak digunakan untuk menggantikan bahagian tulang yang hilang,” kata rumah lelong itu.

Ia menyatakan bahawa makhluk jenis ini kerap muncul dalam francais filem “Jurassic Park”.

Fosil daripada haiwan prasejarah kini menjadi tarikan besar di lelongan.

Rekod dari segi wang ialah rangka Tyrannosaurus Rex yang dijual pada harga AS$31.8 juta pada 2020. — ETX Studio

Tags

Related Post

Leave a Comment