Son berkata dia lebih suka bermain untuk Spurs daripada berpindah ke kelab Saudi

Donna

PERTH, 17 Julai — Penyerang Tottenham Hotspur Son Heung-min berkata dia akan berpindah ke Arab Saudi untuk meneruskan kerjayanya jika dia mahu tetapi memilih untuk kekal bersama kelab Liga Perdana itu untuk menebus dirinya selepas kempen 2022-23 yang mengecewakan.

Son memenangi Kasut Emas Liga Perdana Inggeris untuk kebanyakan gol pada musim 2021-22 dengan 23 gol tetapi kecederaan dan kehilangan prestasi menyaksikan pemain antarabangsa Korea Selatan itu hanya menjaringkan 10 kali musim lalu ketika Spurs menduduki tempat kelapan.

Pemain berusia 31 tahun itu telah dikaitkan dengan perpindahan lumayan ke Arab Saudi tetapi pada sidang media di Perth menjelang perlawanan persahabatan pramusim menentang West Ham United, dia berikrar untuk kekal bersama pasukan utara London itu.

“Mungkin jika saya mahu ke sana (Arab Saudi) saya akan berada di luar sana, bukan di sini,” katanya sambil ketawa. “Saya suka bermain bola sepak. Jelas sekali wang juga penting, tetapi saya bermimpi untuk bermain di Liga Perdana dan masih banyak perkara yang perlu dilakukan.

“Lebih-lebih lagi musim lalu saya mengalami masalah fizikal. Ini bukan Sonny yang saya kenal. Jadi saya mahu membuktikan bahawa musim ini bahawa saya adalah Sonny yang kita semua tahu. Saya mahu membuktikannya kepada diri saya sendiri dan saya mahu memberikan kembali kepada kelab tempat saya berada.

“Saudi, jelas kebanyakan orang pergi pada masa ini yang benar-benar menarik. Tetapi Liga Perdana masih menjadi impian untuk saya bermain (dalam) dan saya tidak sabar untuk musim ini.”

Rakan penyerang Son, Harry Kane juga menjadi subjek khabar angin perpindahan ketika kapten England itu memasuki tahun terakhir kontraknya, dengan pemain berusia 29 tahun itu dikaitkan dengan juara Bundesliga Bayern Munich.

Pengurus baharu Spurs, Ange Postecoglou berkata dia telah bercakap dengan Kane tetapi tidak mempunyai apa-apa yang “menghancurkan bumi” untuk dikongsi mengenai masa depannya.

“Realitinya kami mempunyai sebulan atau lebih sebelum musim bermula, agak kurang sebenarnya. Dan jendela perpindahan masih berlangsung untuk sementara waktu, jadi kita akan lihat bagaimana semuanya berlaku,” katanya.

“Terdapat ramai orang yang lebih mengenali Harry daripada saya, tetapi dia tidak akan terganggu dengan apa-apa. Dia di sini dan semasa dia di sini, dia benar-benar komited dengan apa yang kami lakukan.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment