Smith menjaringkan dua gol kepada juara AS mengatasi Vietnam dalam Piala Dunia Wanita

Donna

AUCKLAND, 22 Julai ― Sophia Smith menjaringkan dua gol pada separuh masa pertama pada penampilan sulung Piala Dunia Wanitanya ketika Amerika Syarikat berjaya memburu gelaran ketiga berturut-turut dengan permulaan selesa dengan kemenangan 3-0 ke atas Vietnam di Eden Park hari ini.

Pemain berkedudukan tinggi Amerika itu telah meletakkan kepercayaan mereka pada generasi akan datang tahun ini dan diberi ganjaran dengan persembahan cemerlang daripada penyerang berusia 22 tahun itu, yang turut memberikan bantuan untuk gol kapten bersama Lindsey Horan pada separuh masa kedua.

Vietnam hampir tidak dapat menembusi sepertiga terakhir pada penampilan sulung Piala Dunia mereka tetapi penjaga gol Tran Thi Kim Thanh terjun ke kanannya untuk menyelamatkan sepakan penalti Alex Morgan pada separuh masa pertama dalam satu daripada beberapa peluang baik yang ditolak AS.

Smith menjaringkan gol pertamanya pada minit ke-14 hasil jaringan kemas dari Morgan dan melepaskan gol keduanya dari jarak dekat semasa masa kecederaan pada penghujung separuh masa, serangan itu pada mulanya ditolak kerana ofsaid tetapi disahkan selepas semakan VAR.

Horan, yang menyandang jawatan kapten tahun ini, menebus kesilapan sebelum ini apabila dia mencatatkan gol pada minit ke-77 selepas Smith memotong bola kembali ke tengah kotak selepas menewaskan pemain pertahanan di sayap kanan.

Kehadiran ramai warga Amerika dalam 41,107 penonton bergemuruh gembira apabila Megan Rapinoe, yang merancang untuk bersara pada penghujung tahun ini, mengambil bahagian di tengah-tengah separuh masa kedua tetapi pemain berusia 38 tahun itu juga terlepas peluang menjaringkan gol yang baik.

Pemain tengah Rose Lavelle juga kecewa apabila rembatan pada minit ke-85 melepasi palang dan satu lagi peluang melepasi jaring pada masa kecederaan separuh masa kedua.

AS seterusnya menentang Belanda pada Khamis dalam perlawanan kedua Kumpulan E mereka, perlawanan timbal balik final Piala Dunia 2019, manakala Vietnam seterusnya menentang Portugal. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment