Skuad Belanda telah meletakkan masalah padang latihan di belakang mereka, kata Jonker

Donna

DUNEDIN, New Zealand, 22 Julai ― Belanda telah mengetepikan masalah padang latihan mereka untuk menumpukan perhatian pada perlawanan pembukaan Piala Dunia Wanita menentang pasukan sulung Portugal esok, kata jurulatih Andries Jonker.

Jonker telah menghentam Fifa pada hari Rabu, menggelar persekutuan bola sepak global sebagai “amatur” kerana padang yang lemah skuad ranking kesembilannya diberikan untuk latihan.

“Kami bermain sembilan lawan sembilan, di padang 70 meter kali 50 meter. Itu adalah maksimum,” kata Jonker hari ini. “Itulah kesudahannya sekarang. Saya tidak mahu memikirkannya lagi. Ia mengenai perlawanan. Kami akan bermain bola sepak sekarang.”

Belanda, naib juara Piala Dunia 2019, menewaskan Portugal 3-2 pada peringkat kumpulan Kejohanan Eropah tahun lalu.

Kapten pasukan Sherida Spitse menyuarakan ucapan jurulatihnya, berkata masalah latihan mereka sudah lama berlalu dan mereka fokus untuk memulakan kempen mereka dengan baik.

“Cukup telah diperkatakan mengenai padang,” kata Spitse pada sidang akhbar hari ini. “Kami fleksibel sebagai satu kumpulan dan telah mengendalikannya dengan baik. Kami melakukannya dengan sumber yang kami ada. Hari ini kita boleh berlatih dengan baik. Ia tidak terlalu buruk untuk kami.”

Pasukan Jonker kehilangan penjaring rekod sepanjang zaman mereka Vivianne Miedema, yang merupakan antara senarai panjang pemain yang diketepikan dengan ACL yang koyak. Miedema cedera ketika bermain untuk Arsenal pada Disember.

Belanda bertemu penyandang juara Amerika Syarikat pada 27 Julai, tetapi Jonker berkata skuadnya tidak boleh melepasi perlawanan pembukaan hari Ahad.

“Ini adalah perlawanan terpenting kami di peringkat kumpulan. Kami telah bercakap mengenai perkara ini sejak 19 Jun, hari pertama penyediaan. Kami perlu menang,” katanya. “Itu menjadikannya lebih mudah untuk kami.”

Belanda menentang Vietnam pada 1 Ogos dalam perlawanan terakhir kumpulan mereka.

Portugal, yang baru-baru ini mengikat juara Eropah England dengan keputusan seri 0-0, berdepan Vietnam pada 27 Julai, kemudian AS pada 1 Ogos. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment