‘Simpan Almari Pakaian Anda’: Apl yang menjejaki pakaian anda dan meningkatkan jangka hayatnya (VIDEO)

Donna

PARIS, 28 Jun — Berapakah jumlah pakaian yang tersimpan di dalam almari anda sebenarnya yang anda pakai?

Berdasarkan pemerhatian bahawa kebanyakan pengguna hanya memakai seperlima daripada almari pakaian mereka, Hasna Kourda mencipta aplikasi ‘Simpan Almari Pakaian Anda’ pada tahun 2020, menjemput orang ramai untuk menyimpan pakaian mereka secara digital untuk membantu mereka mengoptimumkan penggunaan dan meningkatkan jangka hayat mereka.

Tiga tahun kemudian, inisiatif itu telah berjaya sehingga telah dianugerahkan Anugerah Inovasi LVMH 2023 yang berprestij.

Penyelidikan adalah sebulat suara: orang ramai membeli lebih banyak pakaian daripada yang mereka perlukan. Menurut tinjauan Movinga Group 2018 terhadap 18,000 isi rumah di 20 negara di seluruh dunia, penduduk UK tidak menyentuh 73 peratus almari pakaian mereka dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

Angka ini meningkat kepada 82 peratus bagi rakyat Amerika manakala Jepun didapati mengabaikan 72 peratus dan Perancis 68 peratus.

Dan itu adalah satu pembaziran yang nyata apabila anda menganggap bahawa fesyen adalah salah satu industri yang paling mencemarkan dunia, dengan tidak kurang daripada empat bilion tan CO₂ setara yang dikeluarkan setiap tahun, menurut Agensi Peralihan Ekologi Perancis, ADEME.

Selama beberapa tahun, ini telah mendorong pemain industri untuk mencipta semula dengan memperkenalkan bahan baharu dan proses pembuatan baharu, dan melalui kemunculan perkhidmatan dan amalan baharu seperti pembaikan, penjualan semula dan kitar semula.

Hasna Kourda yang berasal dari Tunisia telah melangkah lebih jauh, melancarkan aplikasi ‘Save Your Wardrobe’ berasaskan kecerdasan buatan pada tahun 2020. Platform itu, yang baru sahaja mendapat Anugerah Inovasi LVMH yang diidamkan, bertujuan untuk mengurangkan pembaziran dengan membolehkan orang ramai menjejaki pakaian mereka penggunaan langkah demi langkah.

Matlamatnya bukan sahaja untuk menggambarkan keseluruhan almari pakaian anda secara digital dalam hanya beberapa klik, tetapi juga untuk mengoptimumkan penggunaannya setiap hari dan meningkatkan jangka hayatnya dengan ketara untuk mengelakkan penggunaan berlebihan. Dan itu sahaja tanpa perlu menyelidiki jauh ke dalam almari anda untuk mencari barang terlupa yang dibungkus beberapa tahun lalu.

Mengurangkan kesan alam sekitar almari anda

Secara konkrit, aplikasi ini membolehkan anda mengimbas dan menyimpan item dalam almari anda dalam beberapa klik sahaja, kemudian menyusunnya mengikut model, jenama, warna dan jenis pakaian atau aksesori.

Dan bukan itu sahaja, kerana ‘Simpan Almari Pakaian Anda’ membolehkan anda membina rupa yang lengkap, kemudian jadualkannya untuk dipakai pada hari tertentu menggunakan kalendar.

Ia adalah ciri yang menyeronokkan, pada pandangan pertama, tetapi di atas semua ia direka untuk membantu anda berhenti melupakan pakaian dalam laci atau almari anda, dan oleh itu berhenti membeli lebih banyak perkara yang tidak perlu.

Tetapi ia juga — dan di atas semua — tentang meningkatkan jangka hayat pakaian, skirt dan seluar jeans yang terletak di belakang almari, dengan meletakkan pengguna berhubung dengan semua jenis perkhidmatan.

Hanya dengan beberapa klik, anda boleh menemui perkhidmatan pembersihan, pembaikan, pengubahsuaian, kitar semula atau penyesuaian, bergantung pada masalah dengan pakaian anda, kemudian mengakses harga dan menempah janji temu. Ia sangat mudah, dan peringatan tepat pada masanya bahawa, selama beberapa dekad, pengguna cenderung untuk membeli semula sebelum cuba membaiki atau mengitar semula item pakaian tertentu.

Tidak berpuas hati dengan hanya menyasarkan pengguna, apl itu juga menyasarkan jenama fesyen. Tidak syak lagi anugerah baru-baru ini yang dimenangi oleh ‘Save Your Wardrobe’ akan meningkatkan perkongsiannya, serta muat turunnya. Sehingga kini, pengasas inovasi ini mendakwa dapat memanjangkan hayat pakaian sekurang-kurangnya setahun, mengurangkan jejak karbonnya sebanyak 24 peratus. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment