Shah Firdaus akan menerima motosikal baharu sebelum Sukan Asia, kata ketua jurulatih berbasikal trek negara

Donna

NILAI, 19 Jun — Ketua jurulatih berbasikal trek negara John Beasley berjanji bahawa Muhammad Shah Firdaus Sahrom akan mendapatkan basikal baharu sebelum Sukan Asia Hangzhou, yang dijadualkan dari 23 September hingga 8 Oktober.

Beasley berkata dia akan gembira jika versi baharu motosikal WXR-Vorteq akan siap menjelang Kejohanan Dunia dari 3-13 Ogos di Glasgow, Scotland tetapi tarikh Sukan Asia kelihatan lebih realistik.

“Shah Firdaus memecahkan dua motosikal dalam dua perlumbaan terakhir. Sebelum ini, kami mengalami banyak kemalangan dan tiada apa-apa yang rosak, tetapi dalam dua kemalangan terakhir, dua basikal telah rosak, jadi tetapi ia hanya nasib malang. Kami mendapat sedikit dana di sana, jadi kami akan membuatnya berlaku untuk mendapatkan beberapa lagi.

“Dia memecahkan projek dua dan tiga basikal, tetapi kami akan berada di projek empat tidak lama lagi. Ia direka dengan cara, kita boleh membuat penambahbaikan sentiasa,” katanya kepada pemberita semasa Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACC) di Velodrom Nasional di sini, hari ini.

Shah Firdaus, 27, kehilangan basikal kedua berturut-turut semalam, selepas dirempuh semasa separuh akhir keirin lelaki, namun menunjukkan semangat juang yang baik untuk bangkit dan menunggang motosikal yang rosak untuk layak ke pusingan akhir.

Pada peringkat akhir, dia menunggang versi prototaip model Olimpik Tokyo 2020 (projek satu) untuk menggondol gangsa, manakala Datuk Mohd Azizulhasni memenangi kejuaraan.

Shah Firdaus kehilangan motosikalnya sebelum ini dalam siri Piala Trek Antarabangsa Hong Kong, akhir bulan lalu.

Dilaporkan bahawa, penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk basikal yang digunakan oleh Mohd Azizulhasni dan Shah Firdaus, yang dibangunkan oleh Institut Sukan Negara (NSI) melalui kerjasama dengan Vorteq dan Worx Bikes untuk Sukan Olimpik Tokyo, menelan kos kira-kira RM13 juta, dengan setiap basikal bernilai sekitar RM300,000. — Bernama

Related Post

Leave a Comment