Setiap atlet mendapat layanan yang sama dalam program Road To Gold, kata Hannah Yeoh

Donna

KUALA LUMPUR, 19 Jun — Istilah “anak emas” atau “gadis emas” tidak wujud dalam program Road To Gold (RTG) yang telah ditubuhkan untuk membantu memenangi pingat emas Olimpik pertama negara di Paris tahun depan, kata Belia dan Menteri Sukan Hannah Yeoh.

Beliau menegaskan bahawa semua atlet di bawah program itu akan menerima layanan yang sama kerana misi mereka adalah untuk menyampaikan pingat emas pertama pada temasya empat tahunan yang berprestij itu.

“Kami tidak mempunyai anak emas atau gadis emas dalam program RTG, setiap atlet dianggap begitu. Kami memberi elaun bulanan RM3,000 yang sama kepada semua atlet di bawah program ini.

“Perkhidmatan NSI (Institut Sukan Negara) juga disediakan kepada semua orang bagi memastikan mereka semua berpeluang untuk berjaya,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat RTG, di sini, hari ini.

Hannah berkata demikian ketika ditanya mengenai keputusan jawatankuasa RTG mengekalkan pemain perseorangan lelaki profesional Lee Zii Jia dalam program itu walaupun dia tidak lagi berada dalam senarai 10 terbaik dunia selepas beberapa persembahan hambar sejak kebelakangan ini.

Zii Jia baru-baru ini memutuskan untuk berehat sementara daripada pertandingan untuk mendapatkan semula motivasinya selepas penurunan prestasinya.

Penyelaras RTG Datuk Stuart Ramalingam berkata keputusan untuk mengekalkan pemain nombor 11 dunia itu dibuat selepas mengambil kira mata kelayakan Olimpik dan cadangan teknikal berdasarkan ranking Road to Paris.

Stuart berkata RTG juga telah menerima cadangan untuk memasukkan seorang lagi pemain perseorangan, Ng Tze Yong, dan beregu campuran Chen Tang Jie-Toh Ee Wei ke dalam program itu berdasarkan pencapaian mereka dalam kejohanan terbaharu yang mereka sertai.

Bagi pasangan beregu campuran Tan Kian Meng-Lai Pei Jing, yang kini menduduki ranking ke-18 dunia, Stuart berkata mereka akan diberi masa sehingga September untuk membuktikan kemampuan mereka.

Sementara itu, Stuart turut mengesahkan pasukan hoki lelaki negara adalah yang terbaharu dimasukkan dalam program RTG ketika mereka membuat persiapan menghadapi Sukan Asia 2023 pada September nanti.

“Hoki akan menerima sokongan yang mereka perlukan untuk bersaing di Sukan Asia, yang akan menjadi platform untuk melayakkan diri ke Sukan Olimpik Paris 2024,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment