Setiap 1C pemanasan bermakna 15pc lebih hujan yang melampau, kata penyelidik

Donna

PARIS, 29 Jun — Pemanasan global secara berperingkat meningkatkan intensiti hujan yang melampau di altitud yang lebih tinggi, meletakkan dua bilion orang yang tinggal di dalam atau di hilir dari pergunungan berisiko lebih besar untuk banjir dan tanah runtuh, kata penyelidik semalam.

Setiap darjah Celsius pemanasan meningkatkan ketumpatan hujan besar sebanyak 15 peratus pada ketinggian melebihi 2,000 meter, mereka melaporkan dalam jurnal alam semula jadi.

Selain itu, setiap tambahan 1,000 meter ketinggian menambah 1 peratus lagi hujan.

Dunia, dalam erti kata lain, 3C lebih panas daripada tahap praindustri akan melihat kemungkinan banjir yang berpotensi memusnahkan berganda hampir separuh.

Penemuan itu menggariskan kelemahan infrastruktur yang tidak direka untuk menahan kejadian banjir yang melampau, penulis memberi amaran.

Permukaan bumi telah memanaskan 1.2C, cukup untuk menguatkan hujan lebat yang memecahkan rekod yang meletakkan sebahagian besar Pakistan di bawah air musim panas lalu, dan sebahagian California awal tahun ini.

Mengenai arah aliran dasar semasa, planet ini akan memanaskan 2.8C menjelang akhir abad ini, menurut panel penasihat sains iklim IPCC PBB.

Kajian baharu itu — berdasarkan data yang meliputi 70 tahun lalu, dan unjuran model iklim — menemui dua pemacu utama di sebalik peningkatan dalam kejadian hujan yang melampau di ketinggian dalam dunia yang semakin panas.

Yang pertama ialah lebih banyak air: saintis telah lama mengetahui bahawa setiap kenaikan 1C meningkatkan jumlah kelembapan di atmosfera sebanyak tujuh peratus.

Dari salji kepada hujan

Sejak tahun 1950-an, hujan lebat telah menjadi lebih kerap dan lebat di kebanyakan bahagian dunia, menurut konsortium World Weather Attribution (WWA), yang mengusik kesan perubahan iklim terhadap peristiwa cuaca ekstrem tertentu, termasuk gelombang panas, kemarau dan tropika. ribut.

Hujan yang melampau adalah lebih biasa dan lebat kerana perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia di Eropah, kebanyakan Asia, tengah dan timur Amerika Utara, dan bahagian Amerika Selatan, Afrika dan Australia, WWA telah menemui.

Faktor kedua yang ditemui oleh penyelidik adalah lebih mengejutkan.

“Ini adalah kali pertama sesiapa melihat sama ada kejadian hujan lebat itu turun sebagai hujan atau salji,” kata pengarang utama Mohammed Ombadi, seorang penyelidik di Makmal Kebangsaan Lawrence Berkeley di California, kepada AFP.

“Tidak seperti salji, hujan mencetuskan larian dengan lebih cepat, membawa kepada risiko banjir, bahaya tanah runtuh dan hakisan tanah yang lebih tinggi.”

Ombadi membuat spekulasi bahawa kadar salji bertukar kepada hujan yang lebih tinggi yang diperhatikan antara 2,500 dan 3,000 meter adalah disebabkan oleh kerpasan pada altitud yang berlaku di bawah paras beku.

Kawasan pergunungan dan dataran banjir bersebelahan mungkin mengalami kesan terbesar daripada kejadian hujan yang melampau adalah di dalam dan sekitar pergunungan Himalaya dan kawasan pergunungan Pasifik Amerika Utara, menurut kajian itu.

Penemuan hanya tertumpu pada hemisfera utara kerana kekurangan data pemerhatian dari bawah khatulistiwa.

Kawasan yang paling terjejas harus menyediakan “pelan penyesuaian iklim yang teguh,” kata penulis.

“Kita perlu mempertimbangkan peningkatan hujan yang melampau dalam reka bentuk dan pembinaan empangan, lebuh raya, jalan kereta api dan infrastruktur lain jika kita mahu memastikan ia akan kekal mampan dalam iklim yang lebih panas,” kata Ombadi.

Kawasan berisiko tinggi sama ada perlu dielakkan sama sekali, atau dibina dengan penyelesaian kejuruteraan yang boleh melindungi komuniti yang tinggal di sana, tambahnya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment