Sergio Perez mengakui masa depan Red Bull terletak di tangannya sendiri

Donna

BUDAPEST, 21 Julai ― Pemandu Red Bull yang tertekan, Sergio Perez mengakui semalam bahawa masa depannya terletak di tangannya sendiri berikutan pemecatan mengejut Alpha Tauri terhadap rookie Belanda, Nyck de Vries.

Walaupun berada di tempat kedua dalam kejuaraan pemandu selepas 10 perlumbaan, walaupun 99 mata di belakang juara bertahan dan rakan sepasukan Max Verstappen, Perez mengakui kedudukannya bersama Red Bull tidak sepenuhnya selamat.

“Anda telah melihatnya dengan pemandu lain dan pasukan lain,” katanya, merujuk kepada tekanan yang dirasainya.

“Mereka mempunyai tempoh yang sukar, tetapi kemudian mereka tidak mempunyai 20 pengganti selepas sesi seperti yang mereka lakukan dengan pemandu Red Bull.”

Selepas berpanjangan lima persembahan kelayakan yang buruk, di mana dia gagal mencapai 10 terbaik penentuan kelayakan, pemain Mexico itu memberitahu pemberita menjelang Grand Prix Hungary hujung minggu ini bahawa dia akan bangkit kembali ke prestasi.

“Ia di tangan saya, sebab itu saya fokus pada diri sendiri ― Saya yang pertama. Saya seorang pemenang. Saya tidak suka mempunyai hujung minggu yang teruk. Bukan untuk apa saya berada di sini.

“Saya lebih suka berada di rumah melakukan sesuatu yang lain. Saya di sini kerana saya tahu bahawa saya boleh melakukannya. Saya pernah melakukannya sebelum ini dan orang di atas sofa lupa bagaimana kita ada (ruang pernafasan yang sedikit).”

Dia menambah bahawa dia telah bekerja secara intensif dengan juruteranya sejak Grand Prix British, selepas itu simpanan Red Bull dan bekas pemandu perlumbaan Daniel Ricciardo telah diberikan tempat duduk De Vries di Alpha Tauri, pasukan junior di kandang Red Bull.

“Kami mempunyai beberapa idea untuk di sini,” katanya, merujuk kepada litar Hungaroring yang ketat, berliku-liku dan teknikal.

“Tiada apa-apa yang memberi impak segera dalam F1, seperti yang kita tahu. Pada masa yang sama, kami hanya perlu melihat kembali musim saya dan jika saya berada di tempat kedua dalam kejuaraan dunia, ia ada sebabnya.

“Saya mengalami masalah yang sukar, memang benar, tetapi saya juga mempunyai permulaan yang hebat untuk musim ini. Jadi anda hanya mengimbangi, melihat perlumbaan itu, apa yang berkesan, dan melihat perlumbaan buruk itu apa yang tidak dan hanya memastikan bahawa kami membuat kemajuan hujung minggu demi hujung minggu.

“Saya yakin. Saya telah melakukan kerja saya, saya telah melakukan persiapan saya dan saya bersedia untuk menyampaikan hujung minggu yang kuat. Itu sahaja yang boleh saya lakukan.”

Perez memenangi dua daripada empat perlumbaan pembukaan, tetapi prestasinya telah menurun sejak itu, terutamanya dalam kelayakan. Dia tidak layak dalam sepuluh teratas sejak Grand Prix Miami pada 7 Mei.

Dia mempunyai kontrak sehingga penghujung 2024, tetapi tahu, atas bukti pemergian De Vries, bahawa kandang Red Bull boleh bertindak kejam.

“Apabila anda melihat lima kelayakan itu, selalu ada situasi berbeza yang kami tidak hadapi sebaik yang sepatutnya.

“Tetapi terdapat beberapa faktor luaran dan ia tidak begitu pantas. Mari kita letak seperti itu.” ― AFP

Related Post

Leave a Comment