Seperti manusia, ikan lumba-lumba menggunakan ‘suara’ yang berbeza apabila bercakap dengan anak mereka

Donna

PARIS, 28 Jun — Ibu bapa sering menggunakan nada tinggi atau suara nyanyian untuk bercakap dengan bayi mereka.

Tetapi manusia bukan satu-satunya dalam alam haiwan yang menyesuaikan nada suara mereka untuk berkomunikasi dengan anak-anak mereka. Menurut penyelidikan baru, ikan lumba-lumba melakukan perkara yang sama.

Laela S. Sayigh, profesor bersekutu tingkah laku haiwan di Kolej Hampshire, dan rakan sekerja telah mengkaji bagaimana ikan lumba-lumba menangani anak mereka. Ahli biologi telah mengetahui selama beberapa dekad bahawa mamalia ini mempunyai sistem komunikasi yang kompleks dan berstruktur.

Mereka menghasilkan bunyi sosial untuk “bercakap” antara satu sama lain, tetapi juga klik echolocation untuk memburu dan mengarahkan diri mereka dalam persekitaran mereka. Oleh itu, mungkin logik untuk mengandaikan bahawa haiwan ini boleh mengeluarkan bunyi siulan yang unik apabila berkomunikasi dengan anak mereka.

Untuk mengesahkan hipotesis ini, penyelidik menganalisis bunyi siulan sekitar 20 ikan lumba-lumba Bottlenose (spesies yang terkenal oleh siri TV “Flipper”) di perairan sekitar Teluk Sarasota, Florida.

Bunyi ini dirakam dalam tempoh 34 tahun, apabila betina bersama atau tanpa anak mereka. Pasukan penyelidik mendapati bahawa betina menghasilkan wisel frekuensi dan nada yang lebih tinggi apabila menangani anak anjing mereka.

Mereka juga menggunakan julat frekuensi yang lebih luas dalam situasi ini, para penyelidik menerangkan dalam kertas mereka, yang diterbitkan dalam jurnal PNAS.

Kajian ini memberikan bukti lanjut tentang kekayaan dan kepelbagaian bahasa haiwan. Malah, banyak haiwan bercakap secara berbeza kepada bayi mereka berbanding dengan rakan sebayanya.

Kera Rhesus dan monyet tupai mengeluarkan bunyi yang luar biasa, termasuk dengusan dan rintihan hidung yang dikenali sebagai “girneys,” untuk menarik perhatian anak-anak spesies mereka.

Penyelidik dari Universiti Chicago juga membuat kesimpulan pada tahun 2007 bahawa tingkah laku bahasa ini adalah contoh “percakapan bayi,” atau “ibu” dalam jargon saintifik.

Jadi adakah “cakap bayi” bahasa universal, merentasi kedua-dua sempadan dan spesies? Tidak ada cara untuk mengetahui, kerana sukar untuk menunjukkan bahawa konsep wujud dalam minda haiwan.

Tetapi penemuan ikan lumba-lumba ini boleh membantu kita lebih memahami sejarah evolusi pembelajaran vokal dalam haiwan dan, mungkin juga, pada manusia. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment