‘Seperti cermin’: Ahli astronomi mengenal pasti kebanyakan exoplanet reflektif

Donna

PARIS, 10 Julai — Dunia yang panas terik di mana awan logam mengeluarkan hujan titanium adalah planet paling pemantul yang pernah diperhatikan di luar Sistem Suria kita, kata ahli astronomi hari ini.

Dunia aneh ini, yang terletak lebih daripada 260 tahun cahaya dari Bumi, memantulkan 80 peratus cahaya dari bintang tuan rumahnya, menurut pemerhatian baharu dari teleskop angkasa lepas Cheops yang menyelidik eksoplanet Eropah.

Itu menjadikannya exoplanet pertama yang setanding dengan Venus, yang merupakan objek paling terang di langit malam kita selain Bulan.

Pertama kali ditemui pada 2020, planet bersaiz Neptunus yang dipanggil LTT9779b mengorbit bintangnya dalam masa 19 jam sahaja.

Kerana ia sangat dekat, bahagian planet yang menghadap bintangnya adalah 2,000 darjah Celsius, yang dianggap terlalu panas untuk awan terbentuk.

Namun LTT9779b nampaknya memilikinya.

“Ia benar-benar teka-teki,” kata Vivien Parmentier, seorang penyelidik di Balai Cerap Cote d’Azur Perancis dan pengarang bersama kajian baru dalam jurnal itu. Astronomi dan Astrofizik.

Para penyelidik kemudian “menyedari bahawa kita harus memikirkan pembentukan awan ini dengan cara yang sama seperti pemeluwapan yang terbentuk di dalam bilik mandi selepas mandi air panas, ” katanya dalam satu kenyataan.

Seperti air panas mengalirkan wap ke bilik mandi, aliran logam dan silikat yang terik – bahan yang diperbuat daripada kaca – atmosfera LTT9779b terlebih tepu sehingga awan logam terbentuk, katanya.

Terselamat ‘gurun Neptune’

Planet itu, yang berukuran kira-kira lima kali ganda saiz Bumi, adalah terpencil dalam cara lain.

Satu-satunya exoplanet yang sebelum ini mendapati yang mengorbit bintang mereka dalam masa kurang daripada 24 jam adalah sama ada gergasi gas 10 kali lebih besar daripada Bumi — atau planet berbatu separuh saiznya.

Tetapi LTT9779b tinggal di kawasan yang dipanggil “padang pasir Neptune”, di mana planet saiznya tidak sepatutnya ditemui.

“Ia adalah planet yang tidak sepatutnya wujud,” kata Parmentier.

“Kami menjangkakan planet-planet seperti ini mempunyai atmosfera mereka diterbangkan oleh bintang mereka, meninggalkan batu kosong.”

Awan logam planet itu “bertindak seperti cermin,” memantulkan cahaya dan menghalang atmosfera daripada diterbangkan, menurut ahli sains projek Cheops Agensi Angkasa Eropah Maximilian Guenther.

“Ia agak seperti perisai, seperti yang lama Star Trek filem di mana mereka mempunyai perisai di sekeliling kapal mereka,” katanya kepada AFP.

Penyelidikan itu menandakan “pencapaian besar” kerana ia menunjukkan bagaimana planet bersaiz Neptun boleh bertahan di padang pasir Neptun, tambahnya.

Teleskop angkasa Cheops Agensi Angkasa Eropah telah dilancarkan ke orbit Bumi pada 2019 dalam misi untuk menyiasat planet yang ditemui di luar Sistem Suria kita.

Ia mengukur kepantulan LTT9779b dengan membandingkan cahaya sebelum dan selepas exoplanet hilang di belakang bintangnya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment