Sepanyol melepasi Costa Rica 3-0 dalam perlawanan Piala Dunia Wanita yang tidak sepadan

Donna

WELLINGTON, 21 Julai — Sepanyol melepaskan tembakan amaran kepada saingan Piala Dunia Wanita mereka dengan kekalahan 3-0 ke atas Costa Rica hari ini, dengan superstar Alexia Putellas membuat kameo lewat dari bangku simpanan.

Orang Sepanyol itu menunjukkan sebab mereka menjadi antara pasukan pilihan dalam pertembungan Kumpulan C yang tidak sepadan di Wellington, melepaskan 46 pukulan ke atas lawan yang menghabiskan hampir keseluruhan permainan untuk bertahan dan disanjung oleh garisan jaringan.

La Roja mendominasi penguasaan bola menerusi hantaran licin mereka dan mengancam kekalahan apabila ketiga-tiga gol itu terhasil dalam tempoh enam minit pada pertengahan babak pertama.

Mereka disertai pada minit ke-77 dengan pemenang dua kali Ballon d’Or Putellas, yang kecergasannya diragui selepas memendekkan sesi latihan pada Isnin.

Jurulatih Jorge Vilda semalam menyatakan dia akan menguruskan beban kerja pemain tengah berusia 29 tahun itu dengan berhati-hati, yang belum menamatkan permainan penuh sejak kembali pada April akibat kecederaan lutut yang serius.

Putellas menghasilkan beberapa sentuhan kemas pada minit penutup tetapi tidak dapat membantu Sepanyol yang kecewa menambah jaringan.

Rakan sepasukannya di Barcelona, ​​Aitana Bonmati adalah seorang playmaker berkelas sepanjang kebanyakan pertandingan, mencipta banyak peluang terbaik Sepanyol dan mencari jaringan sendiri.

Bonmati adalah salah seorang daripada tiga pemain yang kembali dari buangan selama sembilan bulan untuk bermain di Piala Dunia.

Dia adalah antara kumpulan 15 yang membuat diri mereka tidak dapat dipilih dalam pemberontakan pemain menentang Vilda yang menggegarkan persiapan Sepanyol.

Gol pertama muncul 21 minit sebelum pertandingan apabila pemain pertahanan Costa Rica, Valeria del Campo, melakukan hantaran lintang rendah Esther Gonzalez ke gawangnya sendiri.

Bonmati menggandakan pendahuluan Gonzalez meraih gol ketiga dengan voli jarak dekat.

Ia sepatutnya empat tidak lama kemudian tetapi Jennifer Hermoso dinafikan dari sepakan penalti oleh penjaga gol Daniela Solera, yang merupakan tokoh kritikal dalam mengekalkan garisan jaringan.

Solera melakukan sembilan penyelamatan, termasuk pelbagai usaha di hujung jari pada separuh masa kedua, ketika Sepanyol kehilangan sedikit ketidakstabilan.

Costa Rica masih mencari kemenangan pertama Piala Dunia, setelah gagal mara dari fasa kumpulan dalam penampilan tunggal mereka lapan tahun lalu, apabila perlawanan pembukaan mereka seri 1-1 dengan Sepanyol.

Pasukan-pasukan itu berkongsi kumpulan yang sama seperti Jepun dan Zambia, yang bertemu di Hamilton esok. — AFP

Related Post

Leave a Comment