Sentiasa mendapat panggilan penipuan di WhatsApp? WhatsApp menjadikannya kurang menjengkelkan dengan ciri baharu ini (VIDEO)

Donna

 

KUALA LUMPUR, 21 Jun ― WhatsApp masih merupakan cara paling popular untuk berkomunikasi dan bagi kebanyakan orang, ia menggantikan panggilan suara dan SMS biasa anda. Ketika Malaysia memusnahkan spam dan panggilan penipuan di pihak telco, kebanyakan sindiket mengalihkan aktiviti mereka ke WhatsApp. Jika anda telah menerima panggilan pelik daripada nombor luar negara yang tidak diketahui, WhatsApp akhirnya menanganinya dengan ciri privasi baharunya.

Menurut WhatsApp, privasi kekal sebagai penggerak di sebalik apa yang mereka bina dan mereka telah melancarkan ciri baharu di atas penyulitan hujung ke hujungnya. Selain memperkenalkan Kunci Sembang dan Mesej yang hilangWhatsApp telah mengumumkan dua ciri baharu untuk meningkatkan privasi pengguna.

 

Jika anda ingin mengelakkan panggilan spam dan penipuan, WhatsApp akhirnya memberi pengguna keupayaan untuk menyenyapkan pemanggil yang tidak dikenali. Jika nombor yang tidak dikenali cuba menghubungi nombor WhatsApp anda, ia tidak akan berdering pada telefon anda. Walau bagaimanapun, butiran panggilan dan rekod masih akan kelihatan dalam senarai panggilan anda, sekiranya nombor yang belum disimpan itu daripada seseorang yang penting.

Truecaller baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan mengusahakannya sokongan untuk WhatsApp. Dengan pangkalan data sumber orang ramai, ini boleh membantu menyekat panggilan dan mesej daripada nombor dan akaun penipuan yang diketahui.

Ciri Pemeriksaan Peribadi WhatsApp

Untuk memastikan pengguna mendapat maklumat yang lebih baik tentang tetapan privasi semasa mereka, WhatsApp juga memperkenalkan pemeriksaan Privasi. Ini pada asasnya memberikan pandangan pantas dan senarai semak langkah demi langkah untuk meneliti tetapan privasi WhatsApp anda dan untuk membantu anda memutuskan cara mengukuhkan keselamatan mesej, panggilan dan maklumat anda. Anda boleh memilih maklumat yang boleh didedahkan kepada orang yang tiada dalam senarai kenalan anda, yang boleh menghubungi anda dan togol tetapan privasi tambahan.

 

WhatsApp juga memulakan kempen untuk menggalakkan orang ramai menyemak kenalan dan rakan mereka secara peribadi. WhatsApp mahu anda berbuat demikian melalui mesej peribadi di WhatsApp untuk memberitahu rakan dan orang tersayang anda bahawa mereka mempunyai tempat yang selamat untuk membuka dan membincangkan hal peribadi secara rahsia.

Selain meningkatkan privasi, WhatsApp telah melancarkan lebih banyak ciri termasuk keupayaan untuk hantar foto dalam kualiti HD yang lebih tinggi serta menjalankan akaun WhatsApp yang sama pada berbilang peranti. Dari rupa, WhatsApp nampaknya beralih daripada nombor mudah alih kepada nama pengguna untuk ID akaun. Jika anda mempunyai berbilang nombor WhatsApp pada masa ini, anda mungkin akan dapat jalankan beberapa akaun WhatsApp pada telefon yang sama. ― SoyaCincau

Related Post

Leave a Comment