Senarai penunggang basikal Malaysia untuk Tour de Langkawi 2023 akan diumumkan minggu depan

Donna

MELAKA, 21 Julai — Senarai pelumba basikal negara yang akan menyertai Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 akan datang akan diumumkan minggu depan.

Jurulatih skuad berbasikal jalan raya negara Mohd Yusof Abdul Nasir berkata pemilihan itu akan mengambil kira prestasi pelumba basikal pada Kejohanan Jalan Raya Kebangsaan 2023 yang bermula hari ini di Bukit Katil, Melaka.

“Senarai itu akan ditentukan selepas perlumbaan mula beramai-ramai tetapi mereka yang dipilih tidak akan berdasarkan keputusan semata-mata tetapi berdasarkan prestasi mereka kerana kita mahu memantau dan memastikan mereka berada dalam keadaan terbaik.

“Kita ada senarai beberapa nama sebagai persiapan termasuk empat atau lima bekas anggota Pasukan Sapura Berbasikal (TSC), serta atlet dari negeri lain yang akan kita kumpulkan dan senarai itu akan diserahkan kepada Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (MNCF). ,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Mohd Yusof berkata mereka melalui MNCF telah mendapatkan bantuan daripada Majlis Sukan Negara untuk latihan persediaan menghadapi LTdL 2023 dan berharap mereka yang terpilih mendapat bantuan secukupnya.

Jelajah berbasikal jalan raya paling berprestij di Asia, LTdL 2023 akan menjadi edisi ke-27 dan dijadualkan berlangsung dari 23 hingga 30 Sept, dengan lapan peringkat merangkumi 11 negeri di Semenanjung Malaysia dengan jarak keseluruhan 1,280 kilometer. — Bernama

Related Post

Leave a Comment