Senarai main haiwan kesayangan ialah muzik ke telinga kucing, anjing dan rakan haiwan lain (VIDEO)

Donna

LONDON, 4 Julai — Manusia dan haiwan mempunyai banyak persamaan, termasuk kecintaan mereka terhadap muzik. Malah, anjing, kucing dan haiwan peliharaan lain boleh menikmati mendengar lagu sama seperti pemiliknya, dan ini mewujudkan pasaran baharu yang menjanjikan dalam perniagaan haiwan peliharaan.

Create Music Group, sebuah syarikat Amerika yang mengkhusus dalam pengedaran muzik, telah mengambil langkah pertamanya dalam sektor muzik haiwan peliharaan dengan memperoleh Music for Pets, untuk jumlah yang tidak didedahkan. Syarikat itu, yang diasaskan pada 2017 oleh Amman Ahmed dan Ricardo Henriquez, menawarkan lagu dan kandungan hiburan lain untuk haiwan peliharaan.

Ia satu konsep yang mengejutkan, tetapi ia adalah satu konsep yang nampaknya telah menemui penontonnya. Sesungguhnya, dua jenama Music for Pet — Relax My Dog dan Relax My Cat — mengumpulkan lebih daripada 12 juta jam mendengar setiap bulan, menurut laman web pakar Music Ally. Mereka juga mencapai lebih 20 juta haiwan di seluruh dunia.

Tetapi apakah bunyi muzik untuk rakan dua dan empat kaki kita?

Pada asasnya, seperti mana-mana jenis muzik latar belakang. Saluran YouTube Relax My Dog menawarkan seluruh alam bunyi mesra radio secara langsung untuk merehatkan anjing anda. Beberapa video menenangkan yang dihoskannya berlangsung selama 10, 15 atau bahkan 20 jam, tetapi itu tidak menghalang mereka daripada menjangkau sejumlah besar pengguna internet dan anjing mereka. Saluran YouTube ini mempunyai 1.47 juta pelanggan, berbanding 818,000 untuk Relax My Cat.

Haiwan yang berbeza mempunyai cita rasa muzik yang berbeza

Music For Pets bukanlah satu-satunya pemain dalam industri muzik yang menawarkan muzik untuk berjuta-juta haiwan peliharaan di dunia. Perkhidmatan penstriman penuh dengan senarai main yang ditujukan khusus kepada anjing dan kucing. Di Spotify, Relaxmydog mengira 59,556 pendengar bulanan, manakala Relaxmycat mengira 102,823. Pilihan yang terakhir termasuk lagu dengan berjuta-juta pendengaran, memfokuskan pada kelonggaran dan rehat, seperti Santai Kucing Saya dan Nada Tidur Nyenyak. Lagu yang paling popular dengan anjing yang pemiliknya menggunakan Spotify lebih tertumpu pada pelarian dan ketenangan, seperti Anjing Meditasi, Paz y Amor dan Mar de Tranquilidad.

Adakah ini petanda bahawa anjing dan kucing mempunyai citarasa yang berbeza dalam muzik? Itulah yang ditemui oleh beberapa kajian saintifik mengenai subjek itu, sekurang-kurangnya. Pada tahun 2015, penyelidik di Universiti Wisconsin-Madison AS mendapati bahawa kucing seolah-olah mengabaikan muzik “manusia”.

Sebaliknya, mereka lebih sensitif kepada “muzik” yang digubah khas untuk mereka. Anehnya, anjing mempunyai rasa muzik yang jauh lebih pelbagai daripada musuh sejarah mereka. Mereka nampaknya menghargai muzik klasik, tetapi juga reggae dan rock lembut, seperti yang didedahkan oleh kajian yang diterbitkan pada 2017 dalam jurnal, Fisiologi & Tingkah Laku. Walau bagaimanapun, mungkin lebih baik untuk mengelakkan logam berat, yang merengsakan mereka lebih daripada apa-apa lagi, menurut penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2012 dalam Jurnal Tingkah Laku Veterinar.

Walau apa pun, muzik untuk haiwan peliharaan berpotensi menjadi pasaran yang berkembang maju dalam sektor haiwan peliharaan. Industri haiwan peliharaan global sahaja boleh bernilai AS$500 bilion (RM2.3 trilion) menjelang 2030, menurut anggaran Bloomberg Intelligence.

Sememangnya, kasih sayang yang dirasai orang terhadap haiwan kesayangan mereka adalah tidak ternilai, itulah sebabnya pemilik haiwan peliharaan sering bersedia untuk berbelanja begitu banyak untuk memastikan teman kecil mereka gembira. Sama ada mengenai pakaian dan aksesori, penjagaan kesihatan, insurans, peranti pintar atau perjalanan ke restoran, tiada yang terlalu bagus untuk rakan berbulu comel ini. Muzik untuk haiwan peliharaan adalah sebahagian daripada pakej yang sama, dan boleh menjadi perniagaan yang menguntungkan pada tahun-tahun akan datang. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment