Semua tentang Ozempic, ubat kencing manis bertukar ubat ajaib penurunan berat badan

Donna

LOS ANGELES, 14 Julai — Dari Hollywood ke Eropah ke China, Ozempic telah dengan pantas memantapkan dirinya sebagai penahan selera ajaib untuk menurunkan berat badan dengan cepat dan mudah. Masalahnya ialah ubat itu disalahgunakan, kerana ia hanya bertujuan untuk rawatan diabetes jenis 2. Dan ini bukan tanpa risiko kepada kesihatan pengguna, atau kepada pesakit diabetes yang benar-benar memerlukan ubat tersebut. Oleh itu, pihak berkuasa kesihatan kini memerhatikan keadaan dengan teliti. Daripada petunjuk terapeutiknya kepada kesan sampingannya, berikut adalah semua yang anda perlu tahu tentang ubat ajaib penurunan berat badan yang sepatutnya ini, yang kejayaannya mencerminkan kegigihan cita-cita kecantikan tertentu.

Trend ini tidak dapat dielakkan, dengan testimoni mencurah-curah daripada media dan rangkaian sosial yang memuji kebaikan Ozempic, nama jenama untuk semaglutide. Ini amat membimbangkan pihak berkuasa kesihatan, yang meningkatkan amaran mereka bahawa ubat itu tidak diluluskan untuk penurunan berat badan, bahawa ia boleh menyebabkan kesan sampingan, dan bahawa penyalahgunaannya boleh membawa kepada masalah bekalan untuk pesakit yang benar-benar memerlukannya. Namun, amaran ini nampaknya tidak menghalang kejayaan yang tidak dijangka tetapi pasti untuk ubat ini, yang kini dianggap sebagai penawar pelangsingan seperti yang lain, dan satu dengan kesan yang cepat dan kuat.

Gembar-gembur media sosial

Pada Mei 2022, Kim Kardashian melangkah ke permaidani merah MET Gala yang kelihatan sangat langsing dalam gaun yang pernah menjadi milik Marilyn Monroe. Ia tidak mengambil masa lama untuk khabar angin paling liar muncul tentang penurunan berat badannya secara tiba-tiba, termasuk penggunaan Ozempic, ubat yang semua Hollywood kononnya mengambil untuk mengurangkan berat badan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, pasaran untuk produk pelangsingan jauh dari kekurangan pilihan, begitu juga dengan banyak prosedur kosmetik yang menjadi bualan rangkaian sosial. Dan walaupun bintang Amerika itu tidak pernah mengesahkan telah beralih kepada penahan selera ini untuk kurus, yang lain telah mengaku telah menggunakannya, seperti Elon Musk, Dolores Catania dan Amy Schumer. Apa yang diikuti adalah kesan bola salji dengan berkesan. Hanya dalam beberapa bulan, ubat itu telah menjadi bintang media sosial, dengan lebih satu bilion tontonan di TikTok, dan tiada pautan kepada diabetes pernah disebut.

“Ia telah mengubah hidup saya sepenuhnya. Ia menghilangkan rasa takut daripada semua yang saya lakukan secara fizikal,” Susanne Brown dari Edmonton, Kanada, memberitahu Global News. Selepas diberi Ozempic di luar label untuk penurunan berat badan, dia mendakwa dapat menikmati aktiviti yang tidak pernah dia berani pertimbangkan sebelum ini. Dan dia jauh dari keseorangan. Di rangkaian sosial, pengguna memfilemkan diri mereka sendiri menyuntik apa yang mereka anggap sebagai ubat penurunan berat badan yang berharga, menyebut berapa banyak pound yang telah mereka turunkan dalam proses itu. Ada yang menyiarkan gambar sebelum dan selepas Ozempic. Dalam masa yang singkat, ubat yang menghilangkan selera makan dan meningkatkan rasa kenyang telah menjadi bantuan penurunan berat badan yang ajaib, walaupun terdapat risiko yang terdedah kepada pengguna. Dan bukan itu sahaja, kerana kajian baru-baru ini, yang diterbitkan dalam jurnal eBioMedicine, mencadangkan bahawa ubat itu mungkin juga berkesan dalam mengurangkan penggunaan alkohol dan risiko berulang, mengesahkan satu siri testimoni yang dilaporkan oleh The New York Times. Namun begitu, Ozempic hanya sepatutnya ditujukan untuk pesakit diabetes jenis 2.

Hanya tersedia pada preskripsi

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) menjelaskan bahawa pada masa ini terdapat tiga produk semaglutide yang diluluskan oleh FDA, yang kesemuanya hanya boleh diperoleh dengan preskripsi perubatan. “Suntikan Ozempic dan tablet Rybelsus diluluskan untuk menurunkan paras gula darah pada orang dewasa dengan diabetes jenis 2,” kata FDA. Ia seterusnya menjelaskan bahawa “Ozempic juga diluluskan untuk mengurangkan risiko serangan jantung, strok, atau kematian pada orang dewasa dengan diabetes mellitus jenis 2 dan penyakit jantung yang diketahui.” Sementara itu, “Suntikan Wegovy diluluskan untuk membantu orang dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas dengan obesiti atau sesetengah orang dewasa dengan berat badan berlebihan (berat badan berlebihan), yang juga mempunyai masalah perubatan berkaitan berat badan, untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan berat badan, sebagai tambahan untuk berdiet dan bersenam.”

Memandangkan semua ubat mengandungi sebatian aktif yang sama, sesetengah doktor menetapkan Ozempic untuk kegunaan luar label—atau untuk merawat keadaan selain daripada yang diluluskan oleh FDA, dalam kes ini, penurunan berat badan. Ini boleh membawa kepada masalah bekalan untuk pesakit yang memerlukan ubat untuk tujuan yang dimaksudkan. Selain itu, walaupun ia diluluskan untuk penurunan berat badan, Wegovy seharusnya secara teorinya hanya ditetapkan kepada pesakit yang memenuhi kriteria tertentu, dan harus digunakan bersama-sama dengan campur tangan diet dan senaman.

Di AS, laporan tentang kesan buruk tertentu dadah mula mencurah-curah. Yang paling terkenal ialah ‘Sendawa Ozempic,’ yang memberi kesan kepada ramai orang, termasuk Elon Musk, dan menimbulkan sendawa sebelum waktunya. Kesan sampingan termasuk loya, muntah, cirit-birit, pedih ulu hati dan pening juga dilaporkan, malah ada yang menyesal kerana tidak berlapar.

Satu lagi perkara yang perlu diingat ialah pakar dan profesional kesihatan memberi amaran tentang bahaya yang wujud dalam penurunan berat badan yang begitu cepat tanpa sebarang perubahan dalam gaya hidup. Dengan kata lain, penurunan berat badan sahaja tidak begitu baik untuk kesihatan keseluruhan.

Pilihan lain

Di media sosial, suplemen pemakanan semula jadi yang dipanggil berberine sudah menimbulkan kekecohan di rangkaian sosial. Apa yang dianggap oleh sesetengah pihak sebagai ‘penyelesaian keajaiban’ baharu dikatakan membantu mengurangkan berat badan, sekali lagi, kepada kesan penahan selera makan dan tindakannya terhadap simpanan lemak. Malah, ia sudah pun digelar sebagai ‘Ozempic semula jadi.’

Sementara itu, Novo Nordisk, syarikat farmaseutikal yang memasarkan Ozempic, baru-baru ini berkongsi keputusan percubaan klinikal mengenai versi oral semaglutide, bahan yang terdapat dalam Ozempic dan Wegovy. Walaupun tarikh pelancarannya masih belum ditentukan, pil ini sekali lagi boleh disalahgunakan, terutamanya kerana Novo Nordisk mendakwa penurunan berat badan sekurang-kurangnya 15 peratus pada orang dewasa yang obes atau berlebihan berat badan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment