Semua konkrit, tiada pokok: Athens kurang bersedia untuk gelombang panas

Donna

ATHENS, 22 Julai — Hutan konkrit berpenduduk padat yang tidak mempunyai ruang hijau, Athens telah menjadi salah satu ibu kota paling panas di Eropah dan walaupun terdedah kepada suhu melampau, namun gagal membuat inovasi alam sekitar, pakar memberi amaran.

Penduduk dan pelawat telah berpeluh melalui minggu yang terik di ibu negara Greece, hanya mencari rehat di teres kafe pada waktu petang.

Dan merkuri dijangka melonjak semula dengan ramalan paras tertinggi 40 darjah Celsius (104 Fahrenheit) pada hujung minggu ini, mendorong pihak berkuasa menutup sebahagian Acropolis dan beberapa taman utama.

Pada tahun 2007, lebih daripada tiga juta penduduk bandar itu mengalami rekod tertinggi 44.8C.

“Dengan konkrit dan tarmac, bandar menjadi pulau haba. Di Athens terdapat sangat sedikit ruang hijau untuk menurunkan suhu,” Kostas Lagouvardos, pengarah penyelidikan untuk Institut Penyelidikan Alam Sekitar dan Balai Cerap Kebangsaan Athens, memberitahu AFP.

“Dan hutan yang mengelilingi bandar itu hilang akibat kebakaran hutan.”

Walaupun diapit oleh bukit dan sungai, Athens ditakluki oleh bangunan konkrit.

Dari puncak Acropolis, pemandangan bandar adalah bangunan dan rumah yang tidak berkesudahan, diganggu oleh tompok hijau yang jarang ditemui.

Athens Tengah adalah kawasan kedua paling padat penduduk di Eropah selepas Paris, menurut Eurostat.

Pembinaan di mana-mana

“Di Greece, pembinaan sedang berjalan sepanjang masa dan di mana-mana! Ia adalah masalah terbesar,” kata perancang bandar Aris Kalanddes.

Menurut Dana Hidupan Liar Sedunia, hanya terdapat 0.96 meter persegi kawasan hijau bagi setiap penduduk di Athens, yang jauh di bawah saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia iaitu sembilan meter persegi per kapita.

Dengan hanya 11 peratus kawasan permukaannya dilitupi pokok, Athens berada di bahagian bawah senarai berbanding ibu negara Eropah yang lain, menurut Agensi Alam Sekitar Eropah.

“Hampir tidak ada kawasan luar bandar yang tinggal di sekitar Athens, pinggir bandar semakin hilang dan memusnahkan segala-galanya. Kepentingan ekonomi diutamakan daripada keperluan untuk ruang hijau,” kata Kalanddes.

Kekurangan strategi dan politik akan kelihatan sebagai penghalang utama untuk membalikkan arah aliran, menurut pakar.

Pada tahun 2021, Athens melantik tsar iklim pertamanya yang bertanggungjawab untuk melaksanakan strategi untuk menyesuaikan infrastruktur dan tingkah laku kepada perubahan iklim.

Pelantikan itu datang dengan pembiayaan hampir lima juta euro daripada Bank Pelaburan Eropah (EIB).

“Fabrik bandar Athens terdiri daripada bangunan padat yang meliputi 80 peratus daripada kawasan permukaan bandar. Semua tar dan simen ini mengekalkan haba semasa gelombang haba,” kata EIB dalam laporannya.

Projek yang dilancarkan sejak itu termasuk tiga “koridor hijau” di bandar dan pengurusan air yang lebih baik di puncak tertinggi di bandar ini, Lycabettus.

Pokok dikorbankan

Tetapi beberapa projek pembandaran semasa telah bercanggah dengan matlamat alam sekitar.

Berpuluh-puluh pokok telah ditebang untuk membina stesen metro baharu dan sebuah kompleks perumahan yang besar akan dibina di atas kawasan bekas lapangan terbang Ellinikon.

Dan “perjalanan besar” yang dirancang untuk pusat Athens, dengan pokok dan bangku, telah menjadi tapak bangunan selama tiga tahun.

“Terdapat kekurangan perancangan politik dan penglibatan daripada seluruh penduduk,” kata Iris Lykourioti, seorang profesor seni bina di Universiti Thessaly.

“Kita berada dalam tempoh apabila dasar pelaburan diutamakan daripada perlindungan alam sekitar,” katanya.

Warisan krisis ekonomi Greece masih dirasai, dia memberi amaran.

“Pemotongan bajet bukan sahaja mengehadkan perkhidmatan awam, malah rancangan bantuan (oleh pemiutang Greece) membuka jalan kepada eksploitasi kawasan perlindungan Natura (yang diiktiraf EU) di seluruh negara, katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment