Seluar pendek sudah kembali, kata Hermes

Donna

PARIS, 25 Jun — Tiba masanya untuk lelaki merangkul seluar pendek sekali lagi, menurut jenama Perancis Hermes, yang mempamerkan banyak kaki di pameran Minggu Fesyen Paris semalam.

“Lelaki juga mempunyai kaki yang bagus. Sudah tiba masanya untuk melihat kaki mereka!” pengarah kreatif Veronique Nichanian berkata di belakang pentas di pertunjukan itu.

Ia telah menjadi minggu pakaian lelaki dengan banyak kulit, dan Hermes mengekalkan trend itu.

“Saya belum lagi membuat skirt untuk lelaki, tetapi saya suka seluar pendek dan terutamanya seluar pendek,” kata Nichanian.

Terdapat juga beberapa fabrik lutsinar – satu lagi trend yang ketara minggu ini – bersama seluar paras buku lali dan bahagian atas tangki bersoap.

Nichanian berkata bahawa apabila halangan jantina pecah dalam fesyen, “terutamanya lelaki yang datang untuk mencuri dari almari pakaian wanita.”

“Dan adalah menarik untuk menawarkan bahan yang mereka tidak pernah miliki. Saya gembira dengan keterbukaan ini kepada dunia yang lebih feminin. Ini meluaskan skop almari pakaian lelaki dan membolehkan semua lelaki meluahkan personaliti mereka, keinginan mereka,” katanya.

Berbeza dengan warna berani koleksi terdahulu, kali ini palet Hermes adalah “mineral” dengan warna kelabu, kuning air dan biru pudar – “keinginan untuk musim panas yang sangat terang dengan angin bertiup sedikit”, seperti yang dikatakan Nichanian.

Sandal itu mempunyai bukaan di sisi tetapi menutupi jari kaki, kerana “lelaki, secara umum, tidak menyukai kaki mereka,” kata pereka kasut rumah itu, Pierre Hardy.

“Kebanyakan koleksi adalah sporty dan kasual, dan sandal ini adalah sejenis alternatif kepada kasut… kasut kasual yang mudah dipakai,” katanya kepada AFP. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment