Selepas kejayaan dua emas pada pertemuan Asia, Azizulhasni mengintai gelaran dunia

Donna

PUTRAJAYA, 21 Julai — Selepas mengulangi kejayaan dua emas pada Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACC) 2023 bulan lepas, jaguh berbasikal Datuk Mohd Azizulhasni Awang kini meletakkan sasaran untuk memenangi kejuaraan keirin pada Kejohanan Dunia di Glasgow, Scotland dari 3-12 Ogos.

Mohd Azizulhasni, yang digelar The Pocket Rocketman, merasakan pencapaiannya di ACC akan menjadi tonik untuknya mengulangi perlumbaan pingat emas pada pertemuan dunia 2017 di Hong Kong.

Pelumba berusia 35 tahun itu yakin dapat menewaskan pemenang kejuaraan dunia 11 kali Harrie Lavreysen di Glasgow.

“Apabila saya berlumba menentang Lavreysen sebelum ini, prestasi saya kelihatan jauh di belakangnya, tetapi pencapaian saya pada pertemuan Asia membuatkan saya berasa ‘wow’, ia adalah petunjuk yang baik untuk mencabarnya.

“Sasaran saya sudah pasti untuk memenangi emas kerana ini mungkin kejuaraan dunia terakhir saya,” katanya ketika ditemui semalam.

Pemenang pingat perak keirin Sukan Olimpik Tokyo 2020 berkata pasukan berbasikal trek negara akan berlepas ke Sepanyol esok untuk menjalani persiapan terakhir dan penyesuaian selama seminggu sebelum ke Glasgow.

Kemenangan keirin dan pecut Mohd Azizulhasni di ACC di Nilai melonjakkannya ke ranking ketiga dunia untuk keirin dan keenam untuk pecut.

Eksploitasinya di Nilai adalah mengulangi kejayaan bergandanya pada edisi 2008 di Nara, Jepun, dan menjadikan catatan peribadinya di ACC kepada 12 emas individu. — Bernama

Related Post

Leave a Comment