Selamat tinggal Calibri: Microsoft menggantikan fon lalai dalam Office dengan Aptos baharu

Donna

KUALA LUMPUR, 16 Julai — Jika anda seorang yang sering menggunakan Microsoft 365 dan set alatan Officenya, anda mungkin akan mendapati perubahan dalam rupa segala-galanya tidak lama lagi. Microsoft telah mengumumkan bahawa mereka akan menggantikan Calibri, fon lalai untuk Office selama 15 tahun sekarang, dengan fon baharu Aptos.

Pencarian untuk fon baharu ini sebenarnya bermula sejak 2021, apabila Microsoft mula-mula menugaskan lima fon baharu: Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena dan Tenorite. Selepas lebih dua tahun maklum balas daripada pengguna, Microsoft kini boleh mendedahkan bahawa Bierstadt bukan sahaja menang, tetapi telah dinamakan semula sebagai Aptos juga.

Dicipta oleh Steve Matteson, digelar sebagai salah satu pereka jenis terkemuka dunia, Aptos dikatakan telah direka untuk mempunyai sedikit sentuhan kemanusiaan. Matteson mahu Aptos mempunyai daya tarikan sejagat seperti personaliti radio NPR lewat Carl Kasell, sementara masih mempunyai nada yang bijak. Dia juga menyatakan bahawa fon itu datang dengan personaliti yang bersahaja untuknya.

“Selalu ada suara kecil di dalam diri saya berkata, ‘Anda tahu, anda perlu cuba menyelinap masuk ke dalam sedikit kemanusiaan. Anda tidak boleh hanya menggunakan pembaris dan tepi lurus dan lengkung Perancis (templat yang digunakan untuk membantu melukis lengkung seragam) untuk membuat semua bentuk ini mekanikal.’ Saya melakukannya dengan menambah sedikit hayunan pada R dan g bertindan berganda,” kata Matteson.

Dicipta oleh Steve Matteson, digelar sebagai salah satu pereka jenis terkemuka dunia, Aptos dikatakan telah direka untuk mempunyai sedikit sentuhan kemanusiaan.  — gambar SoyaCincau

Dicipta oleh Steve Matteson, digelar sebagai salah satu pereka jenis terkemuka dunia, Aptos dikatakan telah direka untuk mempunyai sedikit sentuhan kemanusiaan. — gambar SoyaCincau

Aptos sendiri ialah fon sans serif, dengan bentuk huruf ringkas yang membolehkan ia mudah dibaca. Dengan bentuk geometri yang berbeza-beza, Si Daniels dari Microsoft mengatakan bahawa Aptos adalah berani, ditakrifkan dengan baik, arahan dan terkekang, menjadikannya profesional tetapi boleh dikaitkan.

Bagi empat finalis fon yang lain, mereka masih akan berada di Office supaya peminat mereka masih boleh menggunakannya. Malah, anda masih akan menemui Bierstadt di sana, walaupun ia hanya nama lama untuk Aptos. Daniels menambah bahawa Aptos hanyalah bahagian pertama daripada gelombang ciri baharu yang lebih luas yang datang ke Microsoft 365, dengan matlamat untuk menjadikan perisian lebih ekspresif dan inklusif.

Aptos kini akan mula muncul sebagai fon lalai pada Word, Outlook, PowerPoint dan Excel, dengan Microsoft menjangkakan pelancaran akan berlaku dalam beberapa bulan akan datang. Perubahan ini akan menjejaskan ratusan juta pengguna Microsoft Office, tetapi jika anda peminat Calibri jangan risau, kerana Microsoft akan terus memastikan Calibri disematkan di bahagian atas menu fon walaupun pada masa ini hanya pada versi web Pejabat. — SoyaCincau

Related Post

Leave a Comment