‘Selagi kita ada AC’: Panas Phoenix menunjukkan jurang antara kaya AS, miskin

Donna

PHOENIX 23 Julai — Melanie Floyd membawa anak-anaknya ke zoo di Phoenix pada waktu pagi, apabila suhu dalam gelombang haba yang membakar bandar dan sebahagian besar barat daya AS masih boleh ditanggung.

Berdiri di hadapan pameran penyu, dia meremehkan peristiwa cuaca ekstrem ini dalam dunia yang bergelut dengan perubahan iklim.

“Selagi kami mempunyai AC dan selagi semua orang membuat pilihan yang bijak,” ibu yang tinggal di rumah berusia 32 tahun ini memberitahu AFP, “kekal terhidrasi, pergi di tempat teduh, kekal sejuk, tidak terlalu memaksa diri, saya fikir ia boleh diterima.”

Di rumahnya, memang bagus dan sejuk. Dia menyimpan penghawa dingin antara 75 dan 78 darjah Fahrenheit (23 dan 26 darjah Celsius) supaya dia boleh menjaga anak-anaknya, berumur dua dan enam tahun, dengan selesa sambil bermain buku mewarna dan kraf.

Di luar, hari demi hari selama lebih daripada tiga minggu, suhu di Phoenix melebihi 110F yang sukar difahami.

Gelombang haba yang menjejaskan sebahagian besar barat daya dan selatan Amerika Syarikat – termasuk rekod suhu di Phoenix – mencetuskan perdebatan tentang betapa pantas pemanasan global bergerak.

Bagi Floyd, peristiwa cuaca tertentu ini bukanlah masalah besar.

“Anda perlu turun naik apabila cuaca berubah-ubah, jadi anda perlu fleksibel dengannya,” kata Floyd.

Di bandar padang pasir ini, ramai orang yang bercakap dengan AFP menyatakan pandangan yang sama tentang peningkatan kekerapan haba yang berbahaya apabila pemanasan global yang disebabkan oleh aktiviti manusia berterusan: Seseorang mesti belajar untuk hidup dengannya.

Hidup tanpa AC

Bagi kebanyakan mereka, kehidupan adalah satu siri sengkang gila dari pejabat ke restoran ke kedai, semuanya dengan penghawa dingin dihidupkan dengan baik dan sejuk.

Di pusat bandar dan pinggir bandar yang kaya, orang ramai tidak berfikir dua kali untuk membiarkan kereta mereka berjalan semasa mereka keluar untuk melakukan tugasan, untuk memastikan ia sejuk apabila mereka kembali.

Tetapi di kawasan yang kurang kaya, panas seperti ini adalah perkara lain sama sekali.

“Jika suhu berterusan seperti ini, ramai orang tidak akan dapat mengatasinya,” kata Rosalia Licea, 37, yang membesarkan lima anak seorang diri.

Dia tinggal di taman rumah mudah alih di mana kebanyakan treler adalah dari tahun 1950-an. Pada awal gelombang haba ini penghawa dinginnya rosak.

Selama dua hari suhu di dalam rumah mudah alih mereka mencecah 97F. Seisi keluarga terpaksa berlindung di bilik anak sulung yang mempunyai unit AC tingkap. Salah seorang kanak-kanak yang lebih kecil mula mengalami sakit kepala.

Licea, yang berasal dari Mexico, bekerja beberapa pekerjaan bergaji rendah untuk menampung kehidupan. Dia tidak mempunyai kos AS$2,000 untuk membeli sistem AC baharu.

Jadi dia menghasilkan penyelesaian sementara: Belanjakan AS$800 untuk membaiki yang rosak.

“Saya tiada pilihan, bagaimana dengan anak-anak saya,” katanya. “Ia adalah keutamaan, lebih daripada membeli barangan runcit atau membayar sewa saya.”

Walaupun dengan motor baru di unit AC lama, salah satu saluran udara rosak sehingga kesejukan tidak sampai ke ruang tamunya. Itu adalah perkara lain yang perlu dia bayar untuk diselesaikan.

AC menjadi letupan penuh

Licea mencuba tetapi gagal untuk melayakkan diri mendapat bantuan yang ditawarkan oleh bandar atau beberapa syarikat utiliti untuk orang ramai menaik taraf unit penghawa dingin mereka.

Satu kajian pada 2022 oleh Arizona State University mendapati bahawa walaupun rumah mudah alih membentuk lima peratus daripada semua perumahan di Maricopa County, yang termasuk Phoenix dan pinggir bandarnya, mereka menyumbang 30 peratus daripada kematian berkaitan haba dalaman di bandar itu.

“Adalah mudah untuk mengatakan ‘kami boleh menyesuaikan diri’ apabila anda mempunyai akses kepada segala-galanya,” kata Licea. “Ia berbeza untuk kita.”

Kebakaran berlaku beberapa hari lalu di taman rumah mudah alihnya, di mana kediaman itu disambung terus ke tiang elektrik melalui sambungan yang tidak baik.

Satu rumah mudah alih musnah. Kebakaran dipercayai berpunca daripada beban elektrik yang berlebihan, dengan mesin basuh, pengering, peti sejuk dan penghawa dingin letupan penuh semuanya beroperasi serentak.

Selepas 19 tahun di Arizona, Licea hidup dalam ketakutan terhadap litar pintas elektrik. Oleh itu, dia terutamanya menyediakan salad untuk makanan dan cuba mengelak daripada menyalakan lampu untuk memastikan penggunaan elektriknya, dan suhu, serendah mungkin.

“Jika saya boleh berpindah ke negeri yang tidak begitu panas, saya akan melakukannya,” kata Licea. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment