Sektor pelancongan yang dilanda kemarau di Sepanyol berusaha untuk menjimatkan air

Donna

LLORET DE MAR (Sepanyol), 24 Julai — Tiada lagi hujan di pantai di Lloret de Mar yang, seperti kebanyakan pusat peranginan pelancong popular di Sepanyol yang dilanda kemarau, sedang mencari cara untuk memulihara bekalan airnya yang semakin jarang.

Dengan Sepanyol berada di barisan hadapan dalam krisis iklim di Eropah, sektor pelancongan utamanya menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk mengurangkan kesan alam sekitar dan menjadi lebih mampan.

“Memang memalukan kerana ia bagus untuk mandi,” kata Jonas Johanson, seorang pelancong berusia 28 tahun dari Denmark ketika dia berjalan-jalan di bawah terik matahari di sepanjang persiaran popular di kawasan peranginan timur laut itu.

Hujan di Sepanyol sangat rendah sepanjang tahun lalu, meninggalkan takungan di Catalonia, tempat Lloret terletak, pada hanya 29 peratus daripada kapasitinya.

Sejak Mac, sebahagian besar wilayah timur laut ini dengan 7.7 juta penduduk, termasuk ibu kotanya Barcelona, ​​telah mengehadkan penggunaan air untuk pertanian dan industri untuk memastikan rumah kekal dibekalkan.

Tetapi tidak semua orang mengalu-alukan langkah sedemikian di negara yang pelancongan menyumbang 12 peratus daripada pengeluaran ekonomi dan 2.5 juta pekerjaan.

“Anda boleh mengurangkan penggunaan air dalam pelbagai cara dan tidak meninggalkan sektor pelancongan tanpa mandi,” rungut Sara Loulidi, 55, yang bekerja sebagai penyambut tetamu di pinggir laut yang dibarisi hotel Lloret.

“Kita semua bertahan dalam pelancongan.”

Sebagai negara kedua paling banyak dilawati di dunia selepas Perancis, Sepanyol mengalu-alukan 71.6 juta pelawat antarabangsa tahun lepas, sebahagian besar daripada mereka tertarik ke pantainya yang cerah.

“Anda perlu meletakkan beberapa jenis had,” kata David Sauri, pakar geografi di Universiti Autonomi Barcelona.

“Apa yang kami tidak mampu ialah pertumbuhan yang tidak terkawal, dengan semakin ramai orang datang dan semakin kurang sumber.”

Kitar semula air sisa

Seorang pelancong di hotel empat bintang atau lima bintang boleh mengambil lebih daripada dua kali lebih banyak air daripada purata penduduk, katanya.

Kerajaan wilayah Catalonia mahu memastikan bahawa menjelang 2040, kedua-dua pelancong dan penduduk tempatan menggunakan jumlah air yang sama.

“Sumber air adalah terhad dan jika kita mengabdikan diri kepada pelancongan, itu bermakna kita perlu memikirkan semula sumber yang boleh atau tidak boleh kita berikan kepada pelancong,” kata Jordi Palaudelmas dari SOS Lloret, sebuah kumpulan tempatan yang telah berkempen selama bertahun-tahun untuk model pelancongan yang lebih mampan.

Dengan matlamat ini, Hotel Samba telah menjalani pengubahsuaian pada tahun 1997 untuk membolehkannya mengitar semula air sisa, yang setakat ini telah menjimatkan 215 juta liter air, katanya.

Air daripada kebanyakan pancuran mandian dan bilik mandi di hotel 434 bilik ini dihantar ke ruang bawah tanah di mana ia ditapis dan dirawat supaya ia boleh digunakan semula.

Sistem sedemikian menjadi semakin biasa, tetapi sektor ini masih jauh untuk dilalui.

“Kerja rumah sepatutnya dibuat lebih awal,” kata Laura Perez, ketua isu alam sekitar di hotel.

‘Perlu berubah’

Beberapa kilometer jauhnya, penyiram menyiram taman perbandaran yang luas dengan pemandangan indah Mediterranean berwarna biru.

Poster memberitahu pengunjung bahawa pemercik menggunakan air kitar semula — satu-satunya jenis yang boleh digunakan tanpa had pada musim panas ini.

Seperti majlis perbandaran lain, Lloret telah bertahun-tahun menggunakan air sisa kitar semula untuk mengairi taman dan membersihkan jalan.

Kemarau memaksa peningkatan 25 peratus dalam penggunaan air sisa, walaupun rangkaian yang membekalkannya masih sangat terhad.

“Di kawasan pantai… kita boleh menjimatkan banyak air yang terbuang daripada terus ke laut dengan mencari kegunaan baharu untuknya,” kata Carlos Gil, yang bertanggungjawab ke atas taman dan taman Lloret.

Malah taman akuatik Water World Lloret telah berjaya mengurangkan penggunaan airnya sebanyak 32 peratus sejak 2019 dengan menukar sistem pengairannya dan menggunakan tumbuhan yang memerlukan kurang air.

Pengarah taman Julia Lopez optimis tentang masa depan, walaupun dia berkata masih ada kerja yang perlu dilakukan.

“Sepanyol perlu memikirkan semula dirinya dan menggunakan semula lebih banyak air,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment