Scotland menolak kelewatan hujan untuk menutup Euro 2024

Donna

GLASGOW, 21 Jun ― Scotland tidak terjejas akibat gangguan hampir dua jam akibat hujan lebat ketika mereka mengekalkan rekod 100 peratus dalam kelayakan Euro 2024 dengan kemenangan 2-0 ke atas Georgia hari ini.

Callum McGregor dan Scott McTominay menjaringkan gol untuk meletakkan Scotland di ambang menempah tempat di Jerman tahun depan selepas memenangi empat kelayakan pertama kempen buat kali pertama.

Anak buah Steve Clarke bergerak lapan mata di hadapan Georgia dan Norway dalam Kumpulan A dan sembilan di atas Sepanyol, yang mempunyai dua perlawanan dalam tangan, dengan dua pasukan teratas mara ke Euro.

Permainan dimulakan dalam keadaan lucu selepas hujan lebat sejam sebelum sepak mula.

Scotland mendahului minit keenam apabila McGregor merembat bola lepas dari sepakan sudut selepas kedua-dua pengurus merayu kepada pengadil Hungary, Istvan Vad untuk menghentikan prosiding.

Sebelum perlawanan boleh dimulakan semula selepas gol, pengadil berunding dengan pasukan dan membawa pemain keluar dari padang.

Beberapa pemeriksaan padang kemudiannya berlaku di tengah-tengah laporan bahawa Georgia mahu perlawanan itu ditangguhkan.

Bagaimanapun, permainan akhirnya disambung semula pada 9:35 malam (2035 GMT).

‘Keputusan yang betul’

“Sebelum saya terus memuji pemain saya, saya perlu memuji penonton. Mereka tinggal dan berada di belakang pasukan. Orang ramai sangat hebat,” kata Clarke.

“Terdapat masa di mana ia kelihatan seperti permainan akan dibatalkan tetapi anda memerlukan pemain sentiasa berfikir ‘ia akan berlaku.’

“Akhirnya ia berjaya dan padang adalah baik menjelang penghujung. Ia adalah keputusan yang tepat.”

Scotland menyesuaikan diri dengan keadaan dengan lebih baik apabila 10 perlawanan tanpa kalah Georgia dalam perlawanan kompetitif berakhir.

John McGinn sepatutnya menggandakan pendahuluan tuan rumah dan McTominay dinafikan oleh penyelamatan cemerlang penjaga gol Valencia, Giorgi Mamardashvili sebelum separuh masa.

Rentetan jaringan McTominay di peringkat antarabangsa berlanjutan dua minit separuh masa kedua apabila pemain tengah Manchester United itu menyapu bersih rembatan cemerlang dari luar kotak untuk gol kelimanya dalam empat perlawanan terakhirnya untuk Scotland.

“Pada mulanya kami semua berkata kami tidak boleh bermain di atas padang,” kata McTominay. “Tetapi kami tetap berpegang pada rancangan permainan dan kami melakukannya dengan sangat baik.”

Georgia berpaling kepada Khvicha Kvaratskhelia untuk mendapatkan inspirasi tetapi bintang Napoli itu meledakkan sepakan penalti pada masa kecederaan ke atas palang untuk meniup sebarang peluang perlawanan lewat lewat oleh pelawat.

Selepas gagal ke mana-mana kejohanan utama antara 1998 dan 2021, Scotland kini berada di landasan yang baik untuk muncul di Kejohanan Eropah kedua berturut-turut. ― AFP

Related Post

Leave a Comment