Sayonara MU! De Gea Berpisah Dengan United Selepas 12 Tahun Dominasi

Donna

Manchester – David de Gea berpisah dengan Manchester United, kelab yang dipertahankannya sejak 12 tahun lalu. Pengurus Red Devils, Erik ten Hag, berterima kasih atas segala sumbangan yang telah beliau berikan, termasuk pada musim lalu.

“Ia memerlukan perwatakan dan kualiti luar biasa untuk bermain sekali untuk Manchester United. Kemunculan 545 kali dalam tempoh 12 tahun adalah satu pencapaian istimewa terutama dalam posisi penjaga gol yang sentiasa mendapat perhatian setiap perlawanan,” kata Ten Hag, dipetik The Athletic.

“Memenangi anugerah pemain dan penyokong kelab empat kali setiap satu menunjukkan tahap prestasinya dan dia akan sentiasa dikenang sebagai salah seorang penjaga gol terbaik dalam sejarah kelab ini.”

“Saya secara peribadi berterima kasih kepadanya atas 25 rekod bersih yang dicapainya musim lalu dan semua sumbangan yang dia buat di atas padang pada tahun pertama saya di kelab. Semua pemain dan kakitangan mendoakan yang terbaik untuk kesinambungan kariernya,” jelasnya. Sepuluh Hag.

De Gea tidak lagi terikat dengan MU setakat 1 Julai selepas kontraknya tamat dan tidak diperbaharui. Namun baru seminggu kepastian masa depannya diumumkan. Maklumlah, kedua-dua pihak telah memikirkan untuk meneruskan kerjasama.

De Gea dikatakan telah bersetuju dengan kontrak baharu dengan gaji yang lebih rendah daripada kontrak yang pernah dimilikinya dalam kontrak sebelumnya. Bagaimanapun, kelab itu kemudiannya mengubah fikiran mereka dan menawarkan cadangan baru dengan nilai yang lebih rendah, yang akhirnya ditolak.

Sepanjang 12 tahun di MU, De Gea memenangi beberapa trofi, termasuk Liga Perdana, Piala FA, Piala Liga Inggeris (dua kali), Perisai Komuniti dan Liga Europa. The Red Devils sedang memburu Andre Onana untuk menjadi penggantinya.

Related Post

Leave a Comment